- 500 g maki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g śmietany 18% o temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu winnego (u mnie sok z cytryny)
- cukier wymieszany z cukrem waniliowym - do obtoczenia rogalików
- powidła lub marmolada - do środka rogalików
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
Szukaj na blogu
piątek, 11 lutego 2022
MINI ROGALIKI Z CUKREM
piątek, 4 lutego 2022
EXPRESOWE CIASTKA FRANCUSKIE. Z JABŁKAMI
- op. gotowego ciasta francuskiego
- 2-3 jabłka
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- cukier/cynamon
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy na plastry. Wykrawamy środek, robiąc w każdym plasterku jabłka dziurkę.
Z ciasta francuskiego wycinamy długie, wąskie paski, którymi owijamy każdy plaster jabłka, przewlekając ciasto przez środek. Smarujemy całość rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem lub jeśli lubimy cukrem połączonym z cynamonem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 185-190st ok 15 minut (do momentu zezłocenia się).
środa, 2 lutego 2022
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWYM I Z BOCZNIAKAMI
- ok 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- sól
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- olej/smalec do smażenia
- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- śmietana lub śmietanka 18%
- koperek
wtorek, 1 lutego 2022
WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU
- ok 600 g szynki wieprzowej
- 2 op mieszanki mrożonej chińskiej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kawałek imbiru (ja pominełam, bo nie lubię)
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz czarny
- ostra papryka
- olej do smażenia
- bulion lub woda do podlania
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w paski. Starty czosnej i imbir. Podsmażamy całość do lekkiego zrumienienia mięsa, a następnie zmniejszamy gaz, solimy, pieprzymy, dodajemy ostrej, sproszkowanej papryki i mieszankę chińską. Całość mieszamy, podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody, dodajemy sos sojowy i dusimy całość do miękkości mięsa.
sobota, 29 stycznia 2022
SZARLOTKA Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ
- 1 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki krupczatki
- pół szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
środa, 26 stycznia 2022
GULASZ Z ROSTBEFU
Składniki:
- 1 kg rostbefu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pikantna papryka
- wędzona papryka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 200 ml czerwonego wina (u mnie półwytrawne)
- olej
Wykonanie:
Mięso kroimy na niewielkie, równe kawałki. Obsmażamy je na oleju na dużym ogniu, partiami po kilka minut z każdej strony. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obie papryki, sól, pieprz i zalewamy całość bulionem lub wodą oraz winem. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn. Jeśli lubimy gęste sosy, zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Podałam z podsmażonymi kopytkami.
niedziela, 16 stycznia 2022
MARCHEWKA Z GROSZKIEM NA CIEPŁO
Marchewka z groszkiem czy ... groszek z marchewką to klasyczny dodatek do obiadu. Pasuje praktycznie do wszystkiego: mięsa, ryb czy sadzonego jajka. Moja synowa lubi ja do tego stopnia, że siada z miseczką na kolanach i zajada samą 😋 Ponieważ na blogu nie mam na nią przepisu, postanowiłam ugotować - napisać - wstawić przepis, może komuś się przyda? Ja robię zawsze marchewkę z groszkiem od postaw sama. Nie kupuję ani w słoiku, ani mrożonki. Ale oczywiście możecie "posiłkować" się takim gotowcem, jeśli nie macie czasu, żeby gotować marchew.
Składniki:
- kilka marchewek
- puszka groszku
- łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- sól do smaku
- cukier do smaku
Wykonanie:
Marchew obieramy. Wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody, i kroimy w kostkę. Oczywiście można gotować już pokrojoną marchew, ale dla mnie bardziej wygodną formą jest kroić marchew już ugotowaną, a co za tym idzie mięciutką. Pokrojoną marchew przekładamy ponownie do garnka w którym się gotowała, zostawiając tyle wody, aby przykryła marchew. Groszek odsączamy z zalewy i wrzucamy do garnka z marchewką. Doprawiamy do smaku solą i cukrem, i zagotowujemy. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Gotową, gładką zasmażkę wlewamy do garnka z marchewką i groszkiem i mieszamy, aż się zagotuje.