Szukaj na blogu

piątek, 11 lutego 2022

MINI ROGALIKI Z CUKREM

Kiedy zobaczyłam te pyszne maleństwa na blogu Krystyny "Takie tam moje pomysły"  ( oryginalny przepis tutaj ) wiedziałam, że muszę je upiec! Wyglądały na mega mięciutkie, a obtoczone w samym cukrze wyglądały naprawdę ... słodko 😍  No i nie pomyliłam się. Rogaliki są przepyszne! Mięciutkie i odpowiednio słodkie. Z ciastem fajnie się pracuje, ponieważ nie klei się do rąk ani blatu stołu na którym je wyrabiałam. Wyrabiamy je bez użycia miksera. Z podanej ilości wyszły mi 32 sztuki.


Składniki:
  • 500 g maki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g  śmietany 18% o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu winnego (u mnie sok z cytryny)
  • cukier wymieszany z cukrem waniliowym - do obtoczenia rogalików
  • powidła lub marmolada - do środka rogalików 
Wykonanie:


Masło lekko podgrzewamy ( w miseczce na kuchence, albo w mikrofali) tak, żeby nie było płynne, ale miękkie, odpowiednie do ucierania. Przekładamy do miski, rozcieramy rózgą i dodajemy śmietanę. Mieszamy całość, po czym dodajemy sodę połączoną z octem winnym lub cytryną. Następnie do masy dodajemy partiami mąkę. Mieszamy rózgą do momentu, kiedy będziemy mieli taką możliwość. W momencie, kiedy ciasto stanie się zbyt geste, aby mieszać je rózgą wykładamy je na na blat/stolnicę i zagniatamy ręcznie do połączenia się mąki i uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy nadając jej kształt koła i dzielimy na 8 części. Na każdą część nakładamy odrobinę powideł/marmolady i zwijamy, formując małe rogaliki. Każdy rogalik obtaczamy dokładnie w cukrze połączonym z cukrem waniliowym. Układamy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut. 




piątek, 4 lutego 2022

EXPRESOWE CIASTKA FRANCUSKIE. Z JABŁKAMI

Szybkie, dosłownie expresowe, jak napisałam w nazwie ciasteczka francuskie. Ja zawsze mam w lodówce lub zamrażarce opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Tak rezerwowo. Bo można z niego wyczarować migusiem bardzo smaczne przekąski, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Dziś zapraszam na klasyczne połączenie ciasta francuskiego z jabłkami i odrobiną cynamonu. 



Składniki:


  • op. gotowego ciasta francuskiego
  • 2-3 jabłka
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • cukier/cynamon

Wykonanie:


Jabłka obieramy, kroimy na plastry. Wykrawamy środek, robiąc w każdym plasterku jabłka dziurkę. 
Z ciasta francuskiego wycinamy długie, wąskie paski, którymi owijamy każdy plaster jabłka, przewlekając ciasto przez środek. Smarujemy całość rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem lub jeśli lubimy cukrem połączonym z cynamonem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 185-190st ok 15 minut (do momentu zezłocenia się).




środa, 2 lutego 2022

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWYM I Z BOCZNIAKAMI

Ostatnio poprosiłam na moim FP o pomysły na wykorzystanie boczniaków. Podpowiedzi był ogrom. Większość wykorzystuje je gotując flaczki (nigdy nie robiłam, więc kolejny przepis do wypróbowania 😉), a jedna podpowiedź brzmiała: plendze z sosem z boczniaków. No i od razu doznałam olśnienia, że takie zestawienie MUSI być pyszne! (Plendze - dla niewtajemniczonych, to nic innego jak placki ziemniaczane w gwarze poznańskiej). Nie pomyliłam się. Placki ziemniaczane z sosem z boczniakami są pyszne! 😍


Składniki na placki:
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • olej/smalec do smażenia

Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach  wraz z cebulą. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę, sól, i mieszamy dokładnie. Olej lub smalec rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu każdy placek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.

Składniki na sos:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana lub śmietanka 18%
  • koperek
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone boczniaki. Solimy i pieprzymy całość, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, chwilkę podsmażamy mieszając, a następnie podlewamy grzyby odrobiną wody (lub bulionu jeśli mamy). Dusimy do miękkości grzybów. Na koniec dodajemy śmietanę 18%. Ja dodałam jej dość dużo, bo lubimy dużą ilość sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Podajemy z gorącymi plackami ziemniaczanymi. 


Oczywiście placki tylko z cukrem też są pyszne! 



wtorek, 1 lutego 2022

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Nazwa potrawy może jest trochę myląca, bo nie oznacza wcale chińskiego sposobu przyrządzania mięsa, a jedynie użycie gotowej mieszanki chińskiej 😅 Danie proste, w sumie szybkie do przyrządzenia i baaardzo smaczne. Pasuje z ryżem, ale ja podałam je z moim ukochanym kuskusem perłowym, który lubię zdecydowanie bardziej niż ryż. Do przyrządzenia użyłam piękny kawałek chudej szynki wieprzowej, ale możemy zastapić ją także schabem czy np polędwiczką.

 

Składniki: 
  • ok 600 g szynki wieprzowej
  • 2 op mieszanki mrożonej chińskiej 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru (ja pominełam, bo nie lubię)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • olej do smażenia
  • bulion lub woda do podlania

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w paski. Starty czosnej i imbir. Podsmażamy całość do lekkiego zrumienienia mięsa, a następnie zmniejszamy gaz, solimy, pieprzymy, dodajemy ostrej, sproszkowanej papryki i mieszankę chińską. Całość mieszamy, podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody, dodajemy sos sojowy i dusimy całość do miękkości mięsa. 



sobota, 29 stycznia 2022

SZARLOTKA Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

Pyszna, krucha szarlotka uwieńczona budyniową warstwą i maślaną kruszonką 😍
U mnie na górze ciasta wylądowała kruszonka. Ale jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę niż moja, równie dobrze możecie ominąć przygotowanie kruszonki, a kruche ciasto podzielić sobie na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, a drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach na górze szarlotki (na budyniu). Będzie szybciej, łatwiej i równie smacznie 😉 Ciasto nie jest mocno słodkie, (łasuchom polecam polukrować lub posypać cukrem pudrem) i długo zachowuje świeżość. Cóż więcej ... polecam i tyle! 😁



Składniki: (u mnie foremka 31cm x 40cm) 

Kruche ciasto:

  • 1 1/2  szkl mąki pszennej 
  • 1/2 szkl mąki krupczatki 
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Wszystkie składniki zagniatamy (ja robię to najpierw przy użyciu haka miksera, a następnie wykładam ciasto na stół i zagniatam ręcznie do połączenia się składników). Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 h.

Warstwa budyniowa:

2 budynie o wadze 40 g z cukrem śmietankowe lub waniliowe gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając trochę ilość mleka: zamiast 1l użyłam 750 ml.

Warstwa z jabłek:

Użyłam słoika prażonych jabłek o pojemności 800 ml. Jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy, wsypujemy 1 galaretkę o dowolnym smaku (u mnie pomarańczowa) i 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy, podrzewamy całość 2-3 minuty i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:

Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na 10 minut.
Kiedy nasz kruchy spód jest podpieczony wykładamy na niego przestudzone jabłka, wyrównujemy i wykładamy na nie budyń. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagezanego do 180 st na około 45 minut. 






środa, 26 stycznia 2022

GULASZ Z ROSTBEFU

 



Składniki:
  • 1 kg rostbefu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pikantna papryka
  • wędzona papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 200 ml czerwonego wina (u mnie półwytrawne)
  • olej


Wykonanie: 



Mięso kroimy  na niewielkie, równe kawałki. Obsmażamy je na oleju na dużym ogniu, partiami po kilka minut z każdej strony. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obie papryki, sól, pieprz i zalewamy całość bulionem lub wodą oraz winem. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn. Jeśli lubimy gęste sosy, zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Podałam z podsmażonymi kopytkami.




niedziela, 16 stycznia 2022

MARCHEWKA Z GROSZKIEM NA CIEPŁO

 Marchewka z groszkiem czy ... groszek z marchewką to klasyczny dodatek do obiadu. Pasuje praktycznie do wszystkiego: mięsa, ryb czy sadzonego jajka. Moja synowa lubi ja do tego stopnia, że siada z miseczką na kolanach i zajada samą 😋 Ponieważ na blogu nie mam na nią przepisu, postanowiłam ugotować - napisać - wstawić przepis, może komuś się przyda? Ja robię zawsze marchewkę z groszkiem od postaw sama. Nie kupuję ani w słoiku, ani mrożonki. Ale oczywiście możecie "posiłkować" się takim gotowcem, jeśli nie macie czasu, żeby gotować marchew. 


Składniki:

  • kilka marchewek
  • puszka groszku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Marchew obieramy. Wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody, i kroimy w kostkę. Oczywiście można gotować już pokrojoną marchew, ale dla mnie bardziej wygodną formą jest kroić marchew już ugotowaną, a co za tym idzie mięciutką. Pokrojoną marchew przekładamy ponownie do garnka w którym się gotowała, zostawiając tyle wody, aby przykryła marchew. Groszek odsączamy z zalewy i wrzucamy do garnka z marchewką. Doprawiamy do smaku solą i cukrem, i zagotowujemy. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Gotową, gładką zasmażkę wlewamy do garnka z marchewką i groszkiem i mieszamy, aż się zagotuje. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF