Czy klasyczna „zebra” może stać się jeszcze bardziej efektowna? Oczywiście! Przedstawiam Wam ciasto zebra w trzech kolorach, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Bardzo lubię wracać do starych, prostych "maminych i babcinych" przepisów, które często odrobinę modyfikuję 😉
Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)
- 5 jaj
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 1 szkl oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 4 łyżki mąki pszennej (2 - do masy jasnej, i 2 - do masy różowej)
- 3 płaskie łyżki kakao
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- kilka kropli aromatu migdałowego
- barwnik spożywczy czerwony lub różowy
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Ciagle ubijając dodajemy po kolei pozostałe składniki: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, wodę gazowaną. Otrzymaną masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 2 łyżki mąki + barwnik różowy, do trzeciej - 3 płaskie łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku foremki nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego, a następnie różowego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut.
Po wystudzeniu ozdabiamy polewą. U mnie biała roztopiona czekolada w odrobinie śmietanki 30% i kilka kropli barwnika różowego.








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz