Domowa rolada z karkówki to klasyczne danie polskiej kuchni, które od lat gości na wielu rodzinnych stołach. Przygotowywana według sprawdzonych, domowych receptur, zachwyca soczystym mięsem, wyraźnym smakiem i aromatem przypraw.
Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno 👌
Składniki:
- ok 1.20 - 1.50 kg karkówki
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
- słodka papryka
- lubczyk
- musztarda
- olej - do podsmażenia
Wykonanie:
Ostrym nożem nacinamy karkówkę poziomo (ale nie do końca!) i rozkładamy jak książkę. Z obu stron lekko rozbijamy ją tłuczkiem. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, lubczykiem, słodką papryką. Jedną (wewnętrzną stronę) smarujemy musztardą, nakładamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
Mięso zwijamy ściśle w roladę i związujemy w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem .
Mięso zwijamy ściśle w roladę i związujemy w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem .
Tak przygotowaną roladę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie zamarynowane mięso obsmażamy na oleju, żeby zrumieniło się ze wszystkich stron. Następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.5 h w temperaturze 185 st.
Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia. Po wystudzeniu ściągamy sznurek.

.jpg)



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz