Szukaj na blogu

poniedziałek, 22 grudnia 2025

BABKA CYNAMONOWA Z BAKALIOWĄ POLEWĄ. EKSPRESOWA BEZ MIKSERA

Miękka, wilgotna, pachnąca cynamonem… a na wierzchu ...  słodka polewa pełna bakalii 🤎
To idealna babka, gdy masz ochotę na coś domowego, ale bez długiego stania w kuchni.
Produkty wystarczy wymieszać łyżką, mikser jest tutaj zbędny 😉 
A przysłowiową "kropką nad i" jest tutaj warstwa bakalii połączona z mleczna czekoladą 😍😍, która okrywa wierzch babki.



Składniki wszystki o temp. pokojowej: (na keksówkę 28 cm x 11 cm)
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 szkl wody gazowanej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g. 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, cukier, cukier waniliowy, kakao. W drugiej misce mieszamy jajka, dodajemy olej, wodę i powidła. Następnie mieszamy zawartość obu misek. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą bakaliową.

Składniki na bakaliową polewę:
  • 100 g czekolady mlecznej lub białej
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • dowolne bakalie (posiekane drobno), u mnie: śliwki suszone, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe.
W mocno ciepłej śmietance rozpuszczamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia, jeśli śmietanka nam wystygnie, możemy znowu ją odrobinę podgrzać. Dodajemy masło. Mieszamy. Dodajemy bakalie. Mieszamy. Ciepłą polewą polewamy babkę. Polewa jest bardzo gęsta, właściwie są to bakalie połączone czekoladą, więc bardziej wykładamy ją na babkę, niż wylewamy 😉






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF