Szukaj na blogu

sobota, 21 czerwca 2025

KRUSZONKOWE CIASTO Z RABARBAROWYM BUDYNIEM

Przepis zaczerpnięty z niezawodnego bloga Krystyny "Takie tam moje pomysły". Ciacho wyglądało tak  pysznie, że postanowiłam odtworzyć przepis z lekką modyfikacją. Niestety nie miałam rabarbaru malinowego, tylko zielony, więc kolorystyka rabarbarowego budyniu jest ... taka sobie 😉 Poza tym do rabarbaru (miałam go za mało) dodałam 2 jabłka i 3 morele. Taka moja kombinacja. Krystyna bardzo dokładnie (jak zresztą zawsze) opisała przygotowanie ciasta, więc zachęcam do przeczytania oryginalnego przepisu.
 Gorąco polecam kruszonkowe ciasto z tego przepisu - jest pyszne! Myślę, że będę z niego korzystała przy innych przepisach, w końcu lato i wysyp pysznych owoców przed nami 😍



Składniki na kruszonkowe ciasto: (u mnie tortownica 23 cm)

  • 500 g maki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 275 g masła schłodzonego pokrojonego na kawałki
  • 5 żółtek od dużych jaj (białek nie wykorzystujemy więc można zamrozić)
Składniki na warstwę budyniową:
  • 900 g pokrojonego na drobno rabarbaru
  • 2 pokrojone w kostkę jabłka
  • 3 pokrojone morele
  • 350 g cukru
  • 3 op budyniu śmietankowego albo waniowego (moje 2 szt o wadze 60g każdy i 1 szt - 40g)
  • 1 l wody
Wykonanie ciasta:


W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Wyrabiamy (ja używałam haka od miksera) do uzyskania sypkiej kruszonki. 2/3 kruszonki wykładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugniatamy, tworząc spód i niewysoki rant. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 minut. Pozostałą część kruszonki wstawiamy do lodówki. Podpieczony spód studzimy, posypujemy niewielką ilością bułki tartej i przygotowujemy budyń.

Wykonanie budyniu:

W rondelku umieszczamy rabarbar, jabłka i morele. Zalewamy 500 ml wody. Dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać (mieszając od czasu do czasu). W 500 ml wody rozpuszczamy 3 budynie. Wlewamy je do gotujących się owoców. Mieszamy i zestawiamy z ognia. 
Otrzymany budyń wykładamy na podpieczony spód.  Wyrównujemy, a na wierzch wsypujemy pozostałą część kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF