Szukaj na blogu

środa, 27 listopada 2024

CIABATTA. W FORMIE BUŁEK

Włoska ciabatta to jeden z moich ulubionych gatunków pieczywa. Charakteryzuje się mięciutkim, delikatnym, porowatym środkiem i chrupiącą skórką. To takie rustykalne, płaskie pieczywo 😁 Nie idealnie równe, czasem lekko powykrzywiane, ale taki jego urok. Ciabatta nie jest wypiekiem trudnym, jest jednak wypiekiem czasochłonnym, najlepiej więc rozłożyć go na 2 dni. Pierwszego robimy sztywny zaczyn typu biga, a drugiego dnia łączymy go z ciastem właściwym, po czym następuje wyrastanie i formowanie pieczywa. Troszkę czasu to wszystko zajmuje, ale efektem końcowym będzie pyszne, domowe pieczywo, warto więc spróbować i upiec taką dużą domową ciabattę, alb mniejsze ciabatty w formie bułek.

Przepis i wykonanie zaczerpnięty ze świetnej książki Piotra Kucharskiego 
" Chleb domowa piekarnia" . Gorąco polecam książkę, bo to skarbnica prostych przepisów na domowe pieczywo. 







A poniżej moje wykonanie 😀 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF