Prosta i pysznie wilgotna (ale nie ciężka) babka serowa, z dodatkiem czarnej porzeczki zachwyci niejednego z Was 😉 Oczywiście możemy ją upiec bez owoców, i tak będzie bardzo smaczna.
Niestety, dodatek owoców czasem powoduje powstawanie zakalca przy tego typu wypiekach ...
Składniki: (u mnie foremka keksówka 20cmx12cm) - wszystkie o temperaturze pokojowej
- 2 i 1/2 szkl maki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 140 g zmielonego twarogu (w miarę suchego)
- 3 jajka
- 120 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 3/4 szkl dowolnych owoców: u mnie dokładnie odsączona z kompotu czarna porzeczka
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nastepnie dodawać po jednym jajku, po 2-3 łyżki mąki połączonej z proszkiem do pieczenia oraz twaróg. Ubijac krótko na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Owoce odsączyć na sicie, i dodatkowo na ręczniku papierowym. Posypać delikatnie odrobiną mąki. Dodać wraz z skórką cytrynową do gotowego ciasta. Wymieszać, przełożyć do keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut (piec do tzw. suchego patyczka).