Szukaj na blogu

czwartek, 18 sierpnia 2022

BABKA SEROWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Prosta i pysznie wilgotna (ale nie ciężka) babka serowa, z dodatkiem czarnej porzeczki zachwyci niejednego z Was 😉 Oczywiście możemy ją upiec bez owoców, i tak będzie bardzo smaczna.

Niestety, dodatek owoców czasem powoduje powstawanie zakalca przy tego typu wypiekach ...  



Składniki: (u mnie foremka keksówka 20cmx12cm) - wszystkie o temperaturze pokojowej

  • 2 i 1/2  szkl maki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 140 g zmielonego twarogu (w miarę suchego)
  • 3 jajka
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 
  • 3/4 szkl dowolnych owoców: u mnie dokładnie odsączona z kompotu czarna porzeczka

Wykonanie:


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nastepnie dodawać po jednym jajku, po 2-3 łyżki mąki połączonej z proszkiem do pieczenia oraz twaróg. Ubijac krótko na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Owoce odsączyć na sicie, i dodatkowo na ręczniku papierowym. Posypać delikatnie odrobiną mąki. Dodać wraz z skórką cytrynową do gotowego ciasta. Wymieszać, przełożyć do keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut (piec do tzw. suchego patyczka).  







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF