Szukaj na blogu

piątek, 16 września 2022

WILGOTNA BABKA Z BRZOSKWINIAMI Z PUSZKI

Bardzo dobra, wilgotna babka, która spokojnie wytrzyma nam kilka dni, nie tracąc na smaku.


 

Składniki: (u mnie foremka typu keksówka 30cm x 12cm)
  • 1/2 szkl mąki pszennej (ok 65 g)
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej (ok 80 g)
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru 
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek majonezu o neutralnym smaku
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 6 szt odsączonych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki 
  • 1 łyżka kaszy manny do obtoczenia brzoskwiń

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Podajemy po łyżce majonez oraz obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Ubijamy na niedużych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu oraz brzoskwinie obtoczone delikatnie w kaszy manny. Mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 35 minut. 







6 komentarzy:

  1. Witam, czy zamiast kaszy mannej może być coś innego -i co :) ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A o co chodzi z tym majonezem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez o neutralnym smaku nadaje wypiekom delikatności i aksamitnej konsystencji. Ciasto staje się bardziej mięsiste, wilgotne, miękkie, mniej kruszące się, a to jest w wielu wypiekach cechą pożądaną.

      Usuń
  3. Witam ale 35 min to chyba za mało na ciasto z owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka jest stosunkowo niska (w sumie pieczemy ją tylko z 1 szkl mąki) i po 35 minutach, sprawdzam patyczkiem. Zawsze tyle jest wystarcza, co zreszta widać na zdjęciu 😉 Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF