Pyszne, szybkie, 艂atwe ... 馃槏 C贸偶 chcie膰 wi臋cej? Takie pulchne babeczki mo偶emy oczywi艣cie upiec z dowolnymi owocami, posypa膰 kruszonk膮 (tak jak ja), albo zostawi膰 bez kruszonki ... Jak zwykle panuje tu zupe艂na dowolno艣膰. Ja wykorzysta艂am do nich reszt臋 pra偶onych jab艂ek ze s艂oika i to by艂 dos艂ownie strza艂 w "10"! Niestety przedobrzy艂am nak艂adaj膮c ich do papilotek zbyt du偶o, i troch臋 wyp艂yn臋艂y mi g贸r膮, co nie ukrywam, 偶e wp艂yn臋艂o na ich wygl膮d. Na szcz臋艣cie na smak nie ma to wp艂ywu, i muffinki wysz艂y pyszne! Nie za s艂odkie, wilgotne nawet na 3 dzie艅. Tak wi臋c je艣li macie ochot臋 upichci膰 szybko co艣 do kawusi, a nie macie ochoty d艂ugo sta膰 przy kuchni - polecam przepis!
Sk艂adniki: (na 18 szt)
- 2 szklanki m膮ki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szkl oleju
- 2 jajka
- sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
- owoce (u mnie pra偶one jab艂ka)
Kruszonka: z tego przepisu
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy ze sob膮 wszystkie suche sk艂adniki (m膮k臋, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej , mleko i jaja). Nast臋pnie mieszamy zawarto艣膰 obu misek 艂y偶k膮. Dodajemy sk贸rk臋 cytrynow膮 lub aromat. Otrzymane ciasto nak艂adamy do wysoko艣ci 2/3 papilotki. Na nie nak艂adamy 艂y偶eczk膮 pra偶one jab艂ka. Na wierzch ka偶dej babeczki sypiemy troch臋 kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na oko艂o 25 minut.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz