Prosty przepis na bardzo smaczny obiad 😊 Oczywiście (jak to bywa z przepisami) można go dowolnie modyfikować, faszerując wszystkim tym co lubimy, albo co zalega nam w lodówce 😉 Możemy także zrobić wersję bez sosu. Wtedy po podsmażeniu roladek układamy je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Będziemy mieć wtedy gwarancję, że są dopieczone w środku.
Ja osobiście mało kiedy robię sos do mielonych ... bo zazwyczaj mam pojemnik zamrożonego np od karkówki czy wołowiny. Wtedy wystarczy mielone usmażyć, odmrozić sos i voila - klopsiki z pięknym, ciemnym sosem gotowe!
Składniki:
- mięso mielone (u mnie karkówka - ok 800 g)
- 2-3 ogórki kiszone
- kilka plasterków chudego boczku
- 2 cebule (1 do środka roladek, 1 do sosu)
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- musztarda
- olej lub smalec do smażenia
- mąka do obtoczenia roladek i zaciągnięcia sosu
Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić. Nakładać na dłoń 2 łyżki masy, spłaszczyć, posmarować musztardą i nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, formując zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w mące.
Na mocno rozgrzanym oleju/smalcu obsmażyć roladki z każdej strony do bardzo mocnego zrumienienia. Dorzucić posiekaną drobno cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i smażyć całość jeszcze chwilę. Następnie wlać ok 300 ml wody, dodać trochę soli i pieprzu i dusić pod przykryciem przez ok 25 minut. Na koniec do sosu dodać mąkę rozrobioną z odrobiną zimnej wody i sos zagotować.
Podawać z ziemniakami ,buraczkami lub innym ulubionym dodatkiem obiadowym 😍
U mnie wersja z sosem i mizerią - dla Męża, dla mnie bez sosu, z białą, zasmażaną kapustą.
Super ! Takich roladek z mięsa mielonego nie próbowałam a wyglądają smacznie .
OdpowiedzUsuńPolecam 😍👍
UsuńSuper. A do podania bez sosu to wystarczy to o smażenie w mące? Czy jak?
OdpowiedzUsuńTak, wystarczy opanierować lekko w mące lub bułce tartej i smażyć na dosyć głębokim tłuszczu, żeby w środku się przesmażyły 👍
UsuńJuż doczytałam u góry. Przepraszam. :)
OdpowiedzUsuńRoladki zawsze smakują fantastycznie. Oczywiście dobrze zrobione! W tym wydaniu jestem spokojna o ich smak!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😍 Pozdrawiam serdecznie!
UsuńDziękuję za pomysł,już wiem co będzie na niedzielny obiad ��
OdpowiedzUsuńDobry wieczór. Dziś przygotowałam te roladki na obiad. Były naprawdę pyszne. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Aniu 😍 Cieszę się,że smakowało.
UsuńHm, w sosie pieczarkowym tylko sosu brak w tym przpisie
OdpowiedzUsuńPieczeniowym, nie pieczarkowym 😉 W przepisie jest podane jak zrobiłam sos, więc nie bardzo rozumiem o co chodzi.
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń