Szukaj na blogu

czwartek, 25 listopada 2021

ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO W SOSIE PIECZENIOWYM

Prosty przepis na bardzo smaczny obiad 😊  Oczywiście (jak to bywa z przepisami) można go dowolnie modyfikować, faszerując wszystkim tym co lubimy, albo co zalega nam w lodówce 😉 Możemy także zrobić wersję bez sosu. Wtedy po podsmażeniu roladek układamy je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Będziemy mieć wtedy gwarancję, że są dopieczone w środku. 
Ja osobiście mało kiedy robię sos do mielonych ... bo zazwyczaj mam pojemnik zamrożonego np od karkówki czy wołowiny. Wtedy wystarczy mielone usmażyć, odmrozić sos i voila - klopsiki z pięknym, ciemnym sosem gotowe! 



Składniki:
  • mięso mielone (u mnie karkówka - ok 800 g)
  • 2-3 ogórki kiszone
  • kilka plasterków chudego boczku 
  • 2 cebule (1 do środka roladek, 1 do sosu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • musztarda
  • olej lub smalec do smażenia
  • mąka do obtoczenia roladek i zaciągnięcia sosu 
Wykonanie:


Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem,  2 łyżkami bułki tartej, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić. Nakładać na dłoń 2 łyżki masy, spłaszczyć, posmarować musztardą i nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, formując zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w mące.
Na mocno rozgrzanym oleju/smalcu obsmażyć roladki z każdej strony do bardzo mocnego zrumienienia. Dorzucić posiekaną drobno cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i smażyć całość jeszcze chwilę. Następnie wlać ok 300 ml wody, dodać trochę soli i pieprzu i dusić pod przykryciem przez ok 25 minut. Na koniec do sosu dodać mąkę rozrobioną z odrobiną zimnej wody i sos zagotować. 
Podawać z ziemniakami ,buraczkami lub innym ulubionym dodatkiem obiadowym 😍

U mnie wersja z sosem i mizerią - dla Męża, dla mnie bez sosu, z białą, zasmażaną kapustą.





13 komentarzy:

  1. Super ! Takich roladek z mięsa mielonego nie próbowałam a wyglądają smacznie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. A do podania bez sosu to wystarczy to o smażenie w mące? Czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy opanierować lekko w mące lub bułce tartej i smażyć na dosyć głębokim tłuszczu, żeby w środku się przesmażyły 👍

      Usuń
  3. Już doczytałam u góry. Przepraszam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Roladki zawsze smakują fantastycznie. Oczywiście dobrze zrobione! W tym wydaniu jestem spokojna o ich smak!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za pomysł,już wiem co będzie na niedzielny obiad ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry wieczór. Dziś przygotowałam te roladki na obiad. Były naprawdę pyszne. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Aniu 😍 Cieszę się,że smakowało.

      Usuń
  7. Hm, w sosie pieczarkowym tylko sosu brak w tym przpisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczeniowym, nie pieczarkowym 😉 W przepisie jest podane jak zrobiłam sos, więc nie bardzo rozumiem o co chodzi.

      Usuń
  8. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF