Szukaj na blogu

wtorek, 14 marca 2017

KOTLETY MIELONE Z INDYKA

A u mnie znowu indyk 😏 
Nic nie poradzę na to, że lubię wszystkie "członki" indycze 😊 
Czy to wątróbka, pierś, udziec, czy szyja na zupę ... indyk u mnie w domu zawsze gra pierwsze skrzypce. Oprócz walorów zdrowotnych ( pierś z indyka mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu) lubię jego smak. A kotlety z mielonego indyczego mięsa są przepyszne! 
Soczyste i delikatne.



Składniki:

  • ok 600g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Wykonanie:

Mięso z indyka włożyć do miski, dodać usmażoną na złoty kolor cebulkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, i smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron.





6 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają. U nas tez generalnie mięso indycze króluje, ewentualnie z kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki wyglądają pysznie. Uwielbiam mięso mielone, w takiej postaci. źródło pelnowartościowego białka:) Energia na całe popołudnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I w mój również ;-) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF