Uwielbiam zupę z młodej, żółtej fasolki szparagowej  ❤... 
może dlatego, że jest ona tylko sezonowo? 
A może dlatego, że w UK żółtej nie uświadczysz? 😕
W każdym razie taka zupa zawsze będzie kojarzyć mi się z latem i wszystkim co słoneczne i przyjemne 😊
Ugotowana na wywarze z indyka (gotuję w tej chwili na indyku 90% zup, bo uwielbiam jego smak), doprawiona słodką śmietaną i sporą ilością posiekanego koperku była ucztą dla podniebienia! 😊
- 1 skrzydło z indyka
 - pęczek młodej włoszczyzny
 - 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
 - 1/2 szkl. suchego ryżu
 - sól
 - pieprz
 - liść laurowy
 - słodka śmietanka 18%
 - koperek
 
Wykonanie:
Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę, pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ryż. Gotujemy do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł nam do dna garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną wcześniej śmietankę - zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dorzucamy posiekany koperek i obrane mięso z indyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz