Szukaj na blogu

poniedziałek, 22 lutego 2016

FILECIKI Z KURZYSZ UDEK W CIEMNYM SOSIE Z GRZYBAMI

Dziś kolejna moja "wariacja" dotycząca wyfiletowanych kurzych udek. 
Te maleństwa są wdzięczne w obróbce i pyszne w smaku. 
Z tych małych filecików robiłam już wcześniej gulaszfaszerowałam je mielonym mięsem, a dziś podsmażyłam i dusiłam w sosie z suszonymi, leśnymi grzybami. 
Obiad wyszedł pierwsza klasa! 


Składniki:

  • 6 wyluzowanych udek kurczaka
  • przyprawa do kurczaka (lub ulubione przyprawy)
  • tymianek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • garść suszonych grzybów
  • olej


Wykonanie: 


Wyluzowane udka posypujemy z obu stron ulubionymi przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Grzyby moczymy w zimnej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy z obu stron filety z udek, następnie dodajemy posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie. Mieszamy, chwilę smażymy całość po czym wlewamy z wodą namoczone grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 10-15 minut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę, aby sos zgęstniał, a woda odparowała. Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy solą lub pieprzem.







4 komentarze:

  1. Ależ piękny sosik Helenko i "Kurzysz" udka - he, he - pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciemny od grzybków, i baaardzo aromatyczny :) Pozdrawiam Danusiu!

      Usuń
  2. Kurczę, nie widziałam do tej pory takich udek bez kości! Muszę się za nimi rozejrzeć i wykonać to danie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A rozejrzyj się, i zrób kobiecznie, bo smaczne to to jest. :-))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF