Szukaj na blogu

poniedziałek, 11 stycznia 2016

PYSZNA DROŻDŻÓWKA NA ŚMIETANIE


Pyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany. 
Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak. 
Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :))



Składniki: (foremka o wymiarach 31cmx21cm) 

  • 550g maki
  • 40g świeżych drożdży
  • 200ml śmietany 18%
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 100g roztopionego masła
  • szczypta soli

  • Warstwa serowa:
  • 3 łyżki zmielonego twarogu,
  •  1 żółtko, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • trochę cukru wanilinowego 
  • - wszystko połączyć 
  • Wykonanie: 
  • Mleko podgrzewamy. W letnim mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut w ciepłe miejsce. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Wyrabiamy przy użyciu haków. Gdy cisto będzie lśniące, a wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy cienką warstwę serową, na nią kruszonkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na 45 minut.




11 komentarzy:

  1. ciekawy przepis, zapisuję i wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta ilość składników jest na standardową dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja blacha ma wymiary 31cmx21cm.

      Usuń
    2. Teraz ślepota widzę, że jest napisane ;) Dziękuję 😊

      Usuń
    3. Zrobiłam wczoraj na kolację i to był błąd... bo się najedliśmy jak bąki ;) Jest wspaniałe! Super się zagniotło w robocie, ciasto pięknie wyrosło, a przy pieczeniu zapach roznosił się na cały dom i wszyscy byli głodni długo przed wyjęciem ;)Dziękuję za przepis i polecam z czysty sumieniem!
      Tak wyglądało moje dzieło: http://pokazywarka.pl/ec44w6/

      P.S. Jak widać na pierwszych dwóch zdjęciach kroiłam je jeszcze gorące, aby szybciej ostygło i abyśmy mogli się do niego dobrać :D

      Usuń
    4. Ulko ... potrzymałaś mnie w napięciu tym początkiem Twojego komentarza ;-) Już myślałam, że coś wyszło nie tak :( Na szczęście jestem zadowolona i ... objedzona - a z tego ja cieszę się najbardziej. Niestety nie mogę wejść w pokazywarkę, jak możesz wrzuć mi zdjęcie na fb w prywatnej wiadomości, to wstawię sobie je do galerii :-) Dzięki za skorzystanie z przepisu i miłej soboty!

      Usuń
  3. ciasto wreszcie upiekłam, bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy to mam być śmietana kwaśna???Czy może być inny zamienić śmietany, np. jogurt, kefir???Czy śmietana powoduje coś wyjątkowego z tym ciastem???
    Jaki typ mąki powinien być użyty????Czy to ciasto drożdżowe długa trzyma świeżość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Uzyłam śmietany z kubeczka 18% (nie kwaśnej). Nie robiłam na jogurcie, ani kefirze więc trudno mi określić, czy można stosować tu zamienniki. Po upieczeniu ciasto jest puszyste i lekko wilgotne. Mąka - zwykła pszenna (typ 500, 550). Co do pytania czy długo utrzymuje świeżość, ciężko mi powiedzieć :) Ciasto zazwyczaj zanoszę do pracy i zjadamy w ciągu jednego dnia :)) . Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF