Szukaj na blogu

wtorek, 24 listopada 2015

PYSZNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I PEKINKĄ

Pożywna - bo zawiera mięso, lekka - za sprawą poszatkowanej kapusty. Jednym słowem bardzo smaczna sałatka, idealna na wszelkie imprezy. 
Jej zrobienie nie zabierze nam zbyt dużo czasu, co jest dodatkową zaletą. 


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 ogórki konserwowe
  • kilka konserwowych pieczarek
  • 3 ugotowane jajka
  • mała (200g) puszka kukurydzy
  • mała kapusta pekińska
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majonez
  • szczypiorek
  • olej



Wykonanie:


Pierś myjemy, osuszamy, posypujemy dokładnie solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy w paseczki pekinkę, w kostkę jajka, ogórki konserwowe i pieczarki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na niewielkiej ilości oleju smażymy filet z kurczaka. Studzimy. W misce mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku. Posypujemy szczypiorkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1h. 



7 komentarzy:

  1. Super! Właśnie się zastanawiałam nad jakąś sałatką na sobotę. Ta będzie jak znalazł:) Dziękuję!
    msaga

    OdpowiedzUsuń
  2. O widzisz Helenko. Zostało mi dość tak kapusty pekińskiej po gołąbkach i będzie w sobotę sałatka. Dziękuję Kochana za pomysł.
    Pozdrawiam duszko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zgrany z nas team Danusiu :)) Nic się u nas nie zmarnuje he he :))Pozdrowionka

      Usuń
  3. Helenko, zrobiłam dzisiaj Twoją sałatkę - po prostu pyszna , jak napisałaś. Bardzo dziękuję za inspirację i polecam Twoim czytelnikom, a może i nowym.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. czym mozna zastapic pieczarki

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałateczka wygląda bardzo, bardzo apetycznie! :)
    My zapraszamy do siebie w okolice Warszawy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF