Szukaj na blogu

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

PSTRĄG Z PATELNI

Składniki:
  • 2 pstrągi,
  • ząbek czosnku,
  • sklarowane masło do smażenia, 
  • koperek
  • cebulka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Przygotowanie:

Pstrągi należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zarówno z wierzchu, jak i w środku posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Czosnek, koperek, majeranek, cebulkę należy posiekać i wymieszać. Tą smakowitą mieszanką należy wypełnić pstrągi i wstawić je do lodówki najlepiej na całą dobę, a przynajmniej na 3 h.
Przed przystąpieniem do smażenia pstrągów, wkładamy do nich kawałeczki masła. Następnie rozpuszczamy sklarowane masło na patelni i smażymy na małym ogniu ok 5 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od wielkości naszej ryby). Od razu podawać na stół, bo ryba szybko stygnie. Jeśli nie możemy serwować dania od razu, to trzeba nagrzać piekarnik do temp. ok 100’ C i wstawić rybę, by nie traciła temperatury.
Nie panieruję pstrąga ani w mące, ani w bułce tartej... to ryba tak delikatna, że wszelaka panierka po prostu mi przeszkadza :-)


Piechotą do lata...

6 komentarzy:

  1. Taką rybką na obiad bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze robię pstrąga z patelni w identyczny sposób i zawsze jest pycha ! Co do panierki której również nie używam jeśli ktoś koniecznie musi to można użyć mąki (z umiarem) Ja uważam, że bułka tarta np to w przypadku pstrąga który jest bardzo delikatną rybką byłaby świętokradztwem jak gotowanie wybornego suchego salami albo kabanosa :) Polecam przepis Malwinki - pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100% :-) tylko nie wiem ... jakiej Malwinki polecasz przepis??

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF