Szukaj na blogu

piątek, 19 grudnia 2025

WARSTWOWY MAKOWIEC KRUCHO-DROŻDŻOWY

Kocham ciasta z makiem 😍 

W tym roku postanowiłam upiec makowiec warstwowy: krucho-drożdżowe ciasto przełożone masą makową. Ponieważ warstwy maku są cienkie użyłam gotowej masy makowej z puszki, wzbogaconej o kilka dodatkowych składników. 

Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia, a efekt? Jest przepyszne!! Im starsze tym smaczniejsze! Ja oczywiście robiłam zdjęcia rano przed pracą, i kroiłam ciasto nie do końca wystudzone, więc może zdjęcia nie oddają w pełni smaku, ale wierzcie mi na słowo 😋😍 Zamroziłam sobie spory kawałek, na święta będzie jak znalazł, bo nie zdołam uporać się z pieczeniem wszystkiego "na świeżo" 😉 Polecam gorąco! 



Składniki: (u mnie blaszka 24 cm x 32 cm)

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny (zimnej)
  • 50 g świeżych drożdży  
  • 4 żółtka
  • 6 płaskich łyżek cukru pudru 
  • 1/4 szklanki mleka (lekko ciepłego)
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru wanilinowego o wadze 16 g. 
  • 1 łyżka cukru - do rozczynu z drożdzy
  • Wykonanie ciasta:

    Robimy rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż spieni się i urośnie.

  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i cukier wanilinowy. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy łącząc je z mąką. Następnie dodajemy żółtka oraz rozczyn z drożdży. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Będzie miękkie, ale tak ma być. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę makową.

Na masa makową:

1 puszka masy makowej o wadze 850 g
1 łyżka miodu
2 białka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej
aromat migdałowy
  • Białka ubijamy na sztywno.Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy na końcu ubite białka. Mieszamy ponownie. Dzielimy na 2 części. 
  • Złożenie ciasta:

  • Ciasto krucho-drożdżowe dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy pierwszą na wielkość naszej blaszki. Wykładamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja robiłam to przy pomocy wałka, nawijając na niego ciasto i przenosząc na blaszkę. Na to wykładamy połowę masy makowej. Przykrywamy ją kolejnych rozwałkowanych krucho-drożdżowym ciastem. Na nie wykładamy drugą część masy makowej, a na nią ostatnie rozwałkowane ciasto.  Górę ciasta nakłuwamy widelcem.

  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na 1 godzinę.
  • Po upieczeniu polewamy lukrem lub polewą. U mnie lukier z cukru pudru i odrobiny mleka, dodatkowo posypałam ciasto posiekanymi pistacjami




  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF