Szukaj na blogu

sobota, 7 czerwca 2025

BABKA MIGDAŁOWA ZAPARZANA


Prosta, łatwa, lekko wilgotna przez dodanie mielonych migdałów i długo świeża. Z wyraźnym aromatem migdałowym, który w ciastach bardzo lubię 😍


Składniki:
  • 1 szkl mielonych migdałów
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl cukru
  • 5 jajek
  • aromat migdałowy
  • 250 g masła
Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Ubijamy na małym obrotach miksera, po czym dodajemy gorące, roztopione masło i aromat. Ubijamy do momentu wchłonięcia tłuszczu. Gotowe ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawiamy do piernika nagrzanego do 170 st na około 45 minut. 
Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie lukrem, polewą lub cukrem pudrem. 










1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF