Szukaj na blogu

wtorek, 18 listopada 2025

KRUCHO-DROŻDŻOWE ZAWIJASY Z KAPUSTĄ KISZONĄ I MIĘSEM MIELONYM

Są takie wypieki, które pachną domem już od pierwszego kęsa — i te krucho-drożdżowe zawijasy z kapustą kiszoną i mięsem mielonym zdecydowanie do nich należą. To połączenie delikatnego, lekko maślanego ciasta z aromatycznym farszem z kapusty i mięsa to pyszna klasyka, która nigdy się nie nudzi. Idealne zarówno na świąteczny stół, jak i jako przekąska na co dzień — sprawdzą się na kolację czy spotkanie z przyjaciółmi.

Ich sekret tkwi w cieście — kruche i drożdżowe jednocześnie, puszyste, ale nie za ciężkie, świetnie utrzymuje wilgotny farsz, nie rozpadając się przy pieczeniu. A zapach pieczonych zawijasów unoszący się po domu? Czysta magia. 

Polecam gorąco! 


Składniki na farsz:
Wykonanie:

Kapustę kroimy, gotujemy  w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy mielone mięso. Solimy i pieprzymy. Smażymy całość ok 10 minut. Następnie przekładamy do kapusty. Farsz mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem (jeśli lubimy) oraz słodką i ostrą papryką i majerankiem. Powinien być porządnie doprawiony.  

Składniki na ciasto: na ok 12 sporych szt
  • 500 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 200 g masła o temeraturze pokojowej
  • 200 g śmietany 12% o temperaturze pokojowej
  • 1 całe jajko + 2 żółtka (białka pozostawiamy do posmarowania ciasta po zwinięciu)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, wraz z cukrem dodać  do śmietany. Rozetrzeć i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać do niej  pokrojone na małe kawałki miękkie masło, jajko i żółtka, sól oraz drożdże ze śmietaną (nie trzeba czekać, żeby wyrosły). Wyrobić gładkie ciasto. Ja robiłam to hakiem miksera. Odłożyć na 30 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę/stół wysypujemy trochę mąki. Nasze ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, który następnie dzielimy na 6 części. Na każdej z części układamy farsz, nacinamy paski. Zwijamy.



Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem, czarnuszką i siemieniem lnianym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 25 minut - do lekkiego zezłocenia.






 

2 komentarze:

  1. Wow! Ależ one idealne! Bardzo podobny pomysł za mną chodzi i mam zamiar go zrealizować za parę dni. Twoja wersja Helenko będzie piękną dekoracją świątecznego stołu.
    Gorące pozdrowienia 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj, Helenko, jak zapachniało świętami :-) A te nacięcia to podłapuję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF