Szukaj na blogu

poniedziałek, 7 października 2024

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI I WIŚNIOWYM BUDYNIEM


Składniki na ciasto:(foremka 24cm x 24cm)

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 220 g masła lub margaryny
  • 1/2 szkl wody (lub mleka)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło i kakao. Ustawiamy na średnim ogień i podgrzewamy mieszając, a składniki się połączą a cukier rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy wystygnie dodajemy żółtka, a. następnie mąkę. Mieszamy całość rózgą Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu łączymy z kakaowym ciastem. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 40 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie kroimy na 2 placki. Ponieważ moje ciasto bardzo wyrosło, po przekrojeniu na 2 części, wykorzystałam tylko jego spód.

Składniki na wiśniowy  budyń:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (o wadze 40g)
  • 1 galaretka wiśniowa
W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając.

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego ściągnięcia.

Dodatkowo na górę ciasta:

  • herbatniki lub druga połowa czekoladowego ciasta

Wykonanie ciasta:


Na spód foremki w której piekliśmy czekoladowe ciasto układamy 1 placek. Na niego wykładamy wiśniowy budyń (lekko wystudzony, ale wciąż ciepły). Kiedy budyń całkowicie wystygnie wykładamy na niego wiśnie, i zalewamy je lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do ściągnięcia się. Kiedy galaretka już stężeje, wykładamy na nią warstwę ciemnych herbatników lub drugą połowę czekoladowego ciasta. Na tym możemy poprzestać lub ozdobić jeszcze ciasto polewą. 

U mnie była to polewa sporządzona z 80 ml ciepłej śmietanki 30%, w której rozpuściłam 100 g białej czekolady + 2 krople spożywczego różowego barwnika.

Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF