Szukaj na blogu

艣roda, 8 wrze艣nia 2021

LEKKA JARZYNOWA. Z KALAFIOREM I KUSKUSEM PER艁OWYM

 Pyszna, delikatna, lekka, niskokaloryczna zupa jarzynowa ugotowana z moim ukochanym kuskusem per艂owym 馃槏 Aromatyczna od mnogo艣ci warzyw, z dodatkiem chudej piersi z kurczaka skrad艂a nasze serce i ... 偶o艂膮dki 馃槈 

Taka zdrowa zupa b臋dzie te偶 wspania艂ym daniem dla naszych milusi艅skich.



Sk艂adniki:

  • 1 pier艣 z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawa艂ek selera
  • 2 艂odygi selera naciowego
  • 2 ma艂e dymki
  • kawa艂ek pora
  • 1 ma艂y kalafior
  • 1 puszka 200 g groszku konserwowego
  • natka pietruszki
  • s贸l
  • pieprz zio艂owy
  • li艣膰 laurowy
  • ziele angielskie
  • ok 150 g kaszy kuskus per艂owy

Wykonanie:


Pier艣 z kurczaka myjemy, wk艂adamy do garnka, zalewamy wod膮. Dodajemy li艣膰 laurowy, ziele angielskie, troch臋 soli, szalotki oraz por. Gotujemy na ma艂ym ogniu oko艂o 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy zawarto艣膰 garnka na talerz, a do bulionu dodajemy pokrojone pozosta艂e warzywa: marchew, pietruszk臋, selera i 艂odygi selera naciowego oraz przep艂ukan膮 na sicie kasz臋. Gotujemy 10 minut i dorzucamy r贸偶yczki kalafiora. Gotujemy do mi臋kko艣ci warzyw. Na koniec dorzucamy groszek z puszki, doprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem. Posypujemy posiekan膮 natk膮. Pier艣 kroimy w kostk臋 wrzucamy do zupy.


 

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF