Szukaj na blogu

wtorek, 27 lipca 2021

SOCZYSTE KOTLETY MIELONE. WIEPRZOWE.NAJLEPSZE

Klasyka pysznego, domowego obiadu. Kotlety mielone. Z ich przepisem - jest chyba podobnie jak z bigosem, czy roso艂em 馃槈 ka偶dy ma sw贸j najlepszy, niezawodny, przekazany przez mam臋, babci臋 czy s膮siadk臋. Wg mnie podstaw膮 dobrych kotlet贸w mielonych jest odpowiednie mi臋so. Nigdy nie kupowa艂am gotowego mi臋sa mielonego na tzw. tackach. Bardzo d艂ugo sama mieli艂am mi臋so, a od wielu lat mamy w tej kwestii tak膮 wygod臋, 偶e wskazany kawa艂ek mi臋sa zmieli nam pani na mi臋snym. Zazwyczaj  do mielonych kupuj臋 2 gatunki mi臋sa: kark贸wk臋 + chudsz膮 od niej szynk臋 lub 艂opatk臋. Wg mnie mi臋so na mielone musi mie膰 troch臋 t艂uszczu, bo jest on w tym wypadku no艣nikiem smaku i stanowi o soczysto艣ci naszych kotlet贸w. Oczywi艣cie robi臋 te偶 kotlety z chudego mi臋sa np. indyczego, ale s膮 to najcz臋艣ciej pulpety, kt贸re gotuj臋 lub dusz臋 w jakim艣 fajnym warzywnym sosie. Moje sma偶one kotlety mielone podaj臋 klasycznie: z buraczkami, mizeri膮, sur贸wk膮, zasma偶an膮 kiszon膮 kapust膮 lub gotowanymi warzywami. Pasuje mi do nich praktycznie wszystko 馃構 Zawsze sma偶臋 ich wi臋ksz膮 porcj臋, i kilka sztuk zamra偶am "na czarn膮 godzin臋" albo wykorzystuj臋 na kanapki. Uwielbiamy taka pajd臋 chleba z domowym mielonym i musztard膮 ... 
Poni偶ej przepis na najbardziej klasyczne kotlety mielone. 



Sk艂adniki:
  • 1 kg mi臋sa mielonego (u mnie zazwyczaj mieszane np. kark贸wka + 艂opatka lub szynka)
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 1 szkl bulionu/ew. mleka
  • 2 z膮bki czosnku
  • s贸l
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 cebule
  • 50 ml zimnej wody
  • 艂y偶ka mas艂a (do podsma偶enia cebuli)
  • bu艂ka tarta (do obtoczenia kotlet贸w)
  • olej lub smalec (do sma偶enia)
Wykonanie:

Rozpoczynamy od namoczenia bu艂ki w bulionie lub mleku. Nast臋pnie kroimy cebul臋, kt贸ra podsma偶amy na ma艣le, do uzyskania z艂otego koloru. Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy mielone mi臋so, odci艣ni臋t膮 i rozdrobnion膮 d艂o艅mi bu艂k臋 kajzerk臋, wystudzon膮 cebul臋 (wraz z mas艂em, na kt贸rym si臋 sma偶y艂a), przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, s贸l, pieprz, majeranek, jajka i zimn膮 wod臋. Dok艂adnie wyrabiamy mas臋 r臋koma kilka minut. Nie mo偶e by膰 mocno 艣cis艂a, bo kotlety b臋d膮 twarde. Lekko zwil偶onymi d艂o艅mi formujemy kotlety. Obtaczamy je w bu艂ce tartej i sma偶ymy na 艣rednio rozgrzanym t艂uszczu z obu stron. 






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF