Szukaj na blogu

wtorek, 27 lipca 2021

SOCZYSTE KOTLETY MIELONE. WIEPRZOWE.NAJLEPSZE

Klasyka pysznego, domowego obiadu. Kotlety mielone. Z ich przepisem - jest chyba podobnie jak z bigosem, czy roso┼éem ­čśë ka┼╝dy ma sw├│j najlepszy, niezawodny, przekazany przez mam─Ö, babci─Ö czy s─ůsiadk─Ö. Wg mnie podstaw─ů dobrych kotlet├│w mielonych jest odpowiednie mi─Öso. Nigdy nie kupowa┼éam gotowego mi─Ösa mielonego na tzw. tackach. Bardzo d┼éugo sama mieli┼éam mi─Öso, a od wielu lat mamy w tej kwestii tak─ů wygod─Ö, ┼╝e wskazany kawa┼éek mi─Ösa zmieli nam pani na mi─Ösnym. Zazwyczaj  do mielonych kupuj─Ö 2 gatunki mi─Ösa: kark├│wk─Ö + chudsz─ů od niej szynk─Ö lub ┼éopatk─Ö. Wg mnie mi─Öso na mielone musi mie─ç troch─Ö t┼éuszczu, bo jest on w tym wypadku no┼Ťnikiem smaku i stanowi o soczysto┼Ťci naszych kotlet├│w. Oczywi┼Ťcie robi─Ö te┼╝ kotlety z chudego mi─Ösa np. indyczego, ale s─ů to najcz─Ö┼Ťciej pulpety, kt├│re gotuj─Ö lub dusz─Ö w jakim┼Ť fajnym warzywnym sosie. Moje sma┼╝one kotlety mielone podaj─Ö klasycznie: z buraczkami, mizeri─ů, sur├│wk─ů, zasma┼╝an─ů kiszon─ů kapust─ů lub gotowanymi warzywami. Pasuje mi do nich praktycznie wszystko ­čśő Zawsze sma┼╝─Ö ich wi─Öksz─ů porcj─Ö, i kilka sztuk zamra┼╝am "na czarn─ů godzin─Ö" albo wykorzystuj─Ö na kanapki. Uwielbiamy taka pajd─Ö chleba z domowym mielonym i musztard─ů ... 
Poni┼╝ej przepis na najbardziej klasyczne kotlety mielone. 



Składniki:
  • 1 kg mi─Ösa mielonego (u mnie zazwyczaj mieszane np. kark├│wka + ┼éopatka lub szynka)
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 1 szkl bulionu/ew. mleka
  • 2 z─ůbki czosnku
  • s├│l
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 cebule
  • 50 ml zimnej wody
  • ┼éy┼╝ka mas┼éa (do podsma┼╝enia cebuli)
  • bu┼éka tarta (do obtoczenia kotlet├│w)
  • olej lub smalec (do sma┼╝enia)

Wykonanie:

Rozpoczynamy od namoczenia bu┼éki w bulionie lub mleku. Nast─Öpnie kroimy cebul─Ö, kt├│ra podsma┼╝amy na ma┼Ťle, do uzyskania z┼éotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy mielone mi─Öso, odci┼Ťni─Öt─ů i rozdrobnion─ů d┼éo┼ämi bu┼ék─Ö kajzerk─Ö, wystudzon─ů cebul─Ö (wraz z mas┼éem, na kt├│rym si─Ö sma┼╝y┼éa), przeci┼Ťni─Öty przez prask─Ö czosnek, s├│l, pieprz, majeranek, jajka i zimn─ů wod─Ö. Dok┼éadnie wyrabiamy mas─Ö r─Ökoma kilka minut. Nie mo┼╝e by─ç mocno ┼Ťcis┼éa, bo kotlety b─Öd─ů twarde. Lekko zwil┼╝onymi d┼éo┼ämi formujemy kotlety. Obtaczamy je w bu┼éce tartej i sma┼╝ymy na ┼Ťrednio rozgrzanym t┼éuszczu z obu stron. 





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF