Nobla temu, kto wynalaz艂 gotowe ciasto francuskie 馃槑
Czy to mro偶one, czy ch艂odzone jest ono wspania艂膮 alternatyw膮 dla ciast wymagaj膮cych du偶ego nak艂adu czasu i pracy. Jeste艣my w stanie wyczarowa膰 z niego fajn膮 przek膮sk臋 dos艂ownie w 15 minut. Wystarcz膮 jakie艣 owoce, cukier, powid艂a czy cynamon i s艂odkie co nieco do kawy gotowe.
U mnie dzi艣 wersja najprostsza: z cukrem i cynamonem.
S膮 pyszne szczeg贸lnie takie lekko ciep艂e, ale zjemy ze smakiem i na drugi dzie艅.
S膮 pyszne szczeg贸lnie takie lekko ciep艂e, ale zjemy ze smakiem i na drugi dzie艅.
Zapraszam.
- gotowe ciasto francuskie
- 3 czubate 艂y偶ki cukru
- 1 p艂aska 艂y偶eczka cynamonu
P艂at ciasta lekko rozwa艂kowujemy. Nast臋pnie posypujemy go cukrem wymieszanym z cynamonem. Boki ciasta sk艂adamy do 艣rodka a wierzch ponownie posypujemy cukrem. W zale偶no艣ci jaki du偶y p艂at ciasta posiadamy czynno艣膰 powtarzamy kilkakrotnie (ja sk艂ada艂am 2 razy). Im wi臋cej razy z艂o偶ymy ciasto, tym wi臋cej listkowych warstw b臋d膮 mia艂y nasze ciastka. Za ka偶dym razem lekko wgniatamy cukier wa艂kiem do ciasta. Nast臋pnie przycinamy 2 cm prostok膮ty, kt贸re uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia zachowuj膮c do艣膰 du偶e odleg艂o艣ci mi臋dzy ciastkami.
Wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 185 st na ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz