Bardzo lubię czerwoną fasolę, zdecydowanie bardziej niż białą.
Uwielbiam też seler naciowy - jego smak i zapach...
Postanowiłam, więc połączyć w jednej sałatce moje ulubione składniki.
I nie żałuję, bo sałatka wyszła bardzo smaczna.
Na pewno nie raz wrócę do przepisu ...
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 mała (200g) puszka kukurydzy
- 1 mały słoik papryki czerwonej konserwowej
- 3-4 ogórki konserwowe
- 150g szynki konserwowej lub drobiowej
- sol
- pieprz
- majonez
Fasolę wylewamy na sitko, przelewamy wodą, aby pozbyć się resztek zalewy, odcedzamy. Seler naciowy, paprykę konserwową, szynkę oraz ogórki konserwowe kroimy w paski. Kukurydzę odcedzamy. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy majonez (nie wiele, tylko tyle, aby składniki połączyły się) sól, świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 2h, aby wszystkie składniki przeszły smakiem.
mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna:)
OdpowiedzUsuńkolejny przepis warty zapamietania:)
OdpowiedzUsuń