Takie placuszki to wspaniała alternatywa dla naszych popularnych naleśników, i śmiem twierdzić, że zdjęte prosto z patelni są smaczniejsze :-) ...niezbyt słodkie, lekko chrupiące, rewelacyjne!
Niestety, w przeciwieństwie do naleśników, odgrzewane po jakimś czasie, nie smakują już tak super.
Także polecam upiec i zjeść "na świeżo" ... pychotka!
Z dżemem, powidłami, świeżymi owocami lub śmietaną - tak jak lubimy :)
Składniki:
- 3/4 szkl. kaszy manny (grysiku)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 szkl. mleka szklanki mleka
- 2-3 krople aromatu cytrynowego
- 1 całe jajko
- 1 łyżka oleju do ciasta
- olej do smażenia
Wykonanie:
W misce połączyć wszystkie składniki.
podobnie jak przy naleśnikach odstawić ciasto na ok. pół godziny. Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące, prosto z patelni ... z ulubionymi dodatkami :) Smacznego!