Szukaj na blogu

czwartek, 6 grudnia 2018

KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ

Uwielbiam klopsy rybne ­čśŹ 
I sma┼╝one, kt├│re w towarzystwie sur├│wki serwuj─Ö czasami na obiad, i te w zalewie octowej.  Dobrej jako┼Ťci zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowi─ů fajny pomys┼é na imprezow─ů przek─ůsk─Ö, danie wigilijne, sylwestrow─ů przystawk─Ö czy zwyczajnie smaczn─ů kolacj─Ö ­čĹŹ 
Takie domowe klopsiki wytrzymuj─ů u mnie (oczywi┼Ťcie zale┼╝nie od sytuacji) w ch┼éodnym miejscu do tygodnia. 



Składniki na klopsy:

  • 1,20 kg filet├│w z dorsza (lub innej ryby) 
  • 1 kajzerka
  • 2-3 ┼éy┼╝ki bu┼éki tartej
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • majeranek
  • s├│l
  • pieprz cytrynowy
  • olej do sma┼╝enia
  • bu┼éka tarta do obtoczenia klops├│w
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • szczypta cukru
Kajzerk─Ö namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczypt─ů cukru i sma┼╝ymy na oleju na z┼éoty kolor. Studzimy. Ryb─Ö mielimy przez maszynk─Ö (jesli mamy mro┼╝on─ů rozmra┼╝amy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odci┼Ťni─Öt─ů kajzerk─ů. Do masy dodajemy przesma┼╝on─ů cebul─Ö, ┼╝├│┼étko oraz przyprawy. Mieszamy dok┼éadnie. Formujemy nie du┼╝e klopsiki, obtaczamy w bu┼éce tartej i sma┼╝ymy z ka┼╝dej strony na rumiano. 


Sk┼éadniki na zalew─Ö: 

  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 4 czubate  ┼éy┼╝ki cukru 
  • 1 ┼éy┼╝ka soli
  • 1 ┼éy┼╝eczka gorczycy 
  • 1 cebula pokrojona w pi├│rka
  • kilka li┼Ťci laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
Zagotowujemy wod─Ö wraz z wszystkimi sk┼éadnikami zalewy. Lekko studzimy. 
W du┼╝ym s┼éoju uk┼éadamy klopsiki i zalewamy ciep┼é─ů zalew─ů. 
Odstawiamy w ch┼éodne miejsce do wystygni─Öcia. 







1 komentarz:

  1. Helenko bardzo apetycznie wygl─ůdaj─ů klopsiki, wykorzystam przepis na ┼Ťwi─Öta. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF