Uwielbiam klopsy rybne 😍
I smażone, które w towarzystwie surówki serwuję czasami na obiad, i te w zalewie octowej. Dobrej jakości zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowią fajny pomysł na imprezową przekąskę, danie wigilijne, sylwestrową przystawkę czy zwyczajnie smaczną kolację 👍
Takie domowe klopsiki wytrzymują u mnie (oczywiście zależnie od sytuacji) w chłodnym miejscu do tygodnia.
Składniki na klopsy:
- 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby)
- 1 kajzerka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- 1 jajko
- majeranek
- sól
- pieprz cytrynowy
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia klopsów
- mleko do namoczenia kajzerki
- szczypta cukru
Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy. Rybę mielimy przez maszynkę (jesli mamy mrożoną rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odciśniętą z mleka kajzerką. Do masy dodajemy przesmażoną cebulę, żółtko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano.
Składniki na zalewę:
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka gorczycy
- trochę pieprzu
- 1 cebula pokrojona w piórka
- kilka liści laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
Zagotowujemy wodę wraz z wszystkimi składnikami zalewy. Lekko studzimy.
W dużym słoju układamy klopsiki i zalewamy ciepłą zalewą.
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Helenko bardzo apetycznie wyglądają klopsiki, wykorzystam przepis na święta. Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńRobię od lat.Mama moja zawsze robiła i nie tylko na święta
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😃 Pozdrawiam również.
UsuńUwielbiam rybę w occie A klopsiki mogą być apetyczne😋
OdpowiedzUsuńMyślę, że spróbuję w tym roku
OdpowiedzUsuńUNapewno na wigilię przygotuję to danie. Dziękuję za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Przepis idealny, dokładnie taki, jak szukałam! Dziękuję <3
OdpowiedzUsuńBardzo proszę 😎 Cieszę się, że przepis się przydał.
UsuńPrzepyszne! Spróbowałem w grudniu przed świętami, na Wielkanoc ponownie...teraz robię znowu😋cała familia bardzo je chwali!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😍 Nam też smakują!
UsuńJak długo mogą stać w tej zalewie i ile wcześniej trzeba zrobić, żeby się przeżarły?
OdpowiedzUsuńMyślę, że 1 doba wystarczy, żeby miały optymalny smak 😁
UsuńCzy moze byc ryba gotowana ,ugotowalam zupe rybna i mam tzw szarpane miesko.😍
OdpowiedzUsuńNie robiłam z gotowanej, ale wg mnie spokojnie możesz zrobić i też wyjdą pyszne! 😍
UsuńA ile czasu mogą stać w zalewie?
OdpowiedzUsuńNigdy nie stały u mnie dłużej niż 5-6 dni w lodówce.
UsuńDziękuję za przepis,zrobiłam i są pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😍 że przepis się przydał.
UsuńWpadłam na przepis, spodobał mi się i na pewno u mnie zagości. Bardzo dziękuję i serdeczności życzę
OdpowiedzUsuńDziękuję slicznie, pozdrawiam.
UsuńPrzepis świetny, zrobilam, klopsiki wyszły pyszne. Polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały 😍, a przepis się przydał.
Usuń