Szukaj na blogu

czwartek, 6 grudnia 2018

KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ

Uwielbiam klopsy rybne 😍 
I smażone, które w towarzystwie surówki serwuję czasami na obiad, i te w zalewie octowej.  Dobrej jakości zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowią fajny pomysł na imprezową przekąskę, danie wigilijne, sylwestrową przystawkę czy zwyczajnie smaczną kolację 👍 
Takie domowe klopsiki wytrzymują u mnie (oczywiście zależnie od sytuacji) w chłodnym miejscu do tygodnia. 



Składniki na klopsy:
  • 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby) 
  • 1 kajzerka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia klopsów
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • szczypta cukru
Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy. Rybę mielimy przez maszynkę (jesli mamy mrożoną rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odciśniętą z mleka kajzerką. Do masy dodajemy przesmażoną cebulę, żółtko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. 

Składniki na zalewę: 

  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 4 czubate  łyżki cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • trochę pieprzu 
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
Zagotowujemy wodę wraz z wszystkimi składnikami zalewy. Lekko studzimy. 
W dużym słoju układamy klopsiki i zalewamy ciepłą zalewą. 
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. 





23 komentarze:

  1. Helenko bardzo apetycznie wyglądają klopsiki, wykorzystam przepis na święta. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię od lat.Mama moja zawsze robiła i nie tylko na święta

      Usuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rybę w occie A klopsiki mogą być apetyczne😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że spróbuję w tym roku

    OdpowiedzUsuń
  5. UNapewno na wigilię przygotuję to danie. Dziękuję za podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne! Przepis idealny, dokładnie taki, jak szukałam! Dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę 😎 Cieszę się, że przepis się przydał.

      Usuń
  7. Przepyszne! Spróbowałem w grudniu przed świętami, na Wielkanoc ponownie...teraz robię znowu😋cała familia bardzo je chwali!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo mogą stać w tej zalewie i ile wcześniej trzeba zrobić, żeby się przeżarły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że 1 doba wystarczy, żeby miały optymalny smak 😁

      Usuń
  9. Czy moze byc ryba gotowana ,ugotowalam zupe rybna i mam tzw szarpane miesko.😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z gotowanej, ale wg mnie spokojnie możesz zrobić i też wyjdą pyszne! 😍

      Usuń
  10. A ile czasu mogą stać w zalewie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie stały u mnie dłużej niż 5-6 dni w lodówce.

      Usuń
  11. Dziękuję za przepis,zrobiłam i są pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę 😍 że przepis się przydał.

      Usuń
  12. Wpadłam na przepis, spodobał mi się i na pewno u mnie zagości. Bardzo dziękuję i serdeczności życzę

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis świetny, zrobilam, klopsiki wyszły pyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały 😍, a przepis się przydał.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF