Szukaj na blogu

poniedziałek, 19 lutego 2018

MIELONE Z PIECZARKAMI. TYM RAZEM Z PIEKARNIKA.

Kotlety mielone dla wygodnych ... albo dla zapracowanych ­čśë 
Nie wymagaj─ů od nas stania przy kuchence, nudnego pilnowania, aby nam nie przywar┼éy do patelni. Czas kt├│ry zyskamy w momencie, kiedy mielone piek─ů si─Ö w piekarniku, spokojnie mo┼╝emy przeznaczy─ç np. na przygotowanie obiadowej sur├│wki czy wstawienie ziemniak├│w ­čśŐ Prosto i  szybko. I nie obawiajcie si─Ö : tak┼╝e i smacznie. Mielone przygotowane w ten spos├│b s─ů bardzo soczyste i aromatyczne. Oczywi┼Ťcie je┼Ťli nie lubimy (lub nasze pociechy) dodatku pieczarek spokojnie pomijamy ten sk┼éadnik. 



Składniki:

  • 500 g mielonego mi─Ösa (najlepiej mieszanego wieprzowo-wo┼éowego lub drobiowo-wieprzowego)
  • 200g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 z─ůbki czosnku
  • 2-3 ┼éy┼╝ki bu┼éki tartej
  • s├│l
  • pieprz zio┼éowy
  • majeranek
  • olej
  • kilka wi├│rk├│w mas┼éa


Wykonanie:


Na oleju podsma┼╝amy posiekano drobn─ů cebul─Ö, kiedy si─Ö zez┼éoci dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz przeci┼Ťni─Öty przez prask─Ö czosnek. Ca┼éo┼Ť─ç sma┼╝ymy chwil─Ö. Mi─Öso wk┼éadamy do miski. Wbijamy do niego jajka, dodajemy bu┼ék─Ö tart─ů, zawarto┼Ť─ç naszej patelni, s├│l, pieprz, majeranek i wyrabiamy. Po chwili dodajemy do masy 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Ponownie wyrabiamy dok┼éadnie. Blach─Ö smarujemy odrobin─ů oleju. Mokrymi d┼éo┼ämi formujemy spore kotlety, uk┼éadamy na blaszce, a na ka┼╝dym z nich uk┼éadamy wi├│rek mas┼éa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na oko┼éo 30 minut.





Brak komentarzy:

Prze┼Ťlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF