Szukaj na blogu

środa, 3 lipca 2013

WĄTRÓBKA W SOSIE POMIDOROWYM

Wątróbka w sosie pomidorowym z dodatkiem ogórka kiszonego to trochę mniej tradycyjny sposób na podanie tej bomby witaminowej :) 
Zazwyczaj serwujemy ją podsmażoną z dodatkiem cebuli, ale ile razy można robić tak samo?  
Tak więc dziś podam ją w trochę inny sposób, wg mnie jeszcze smaczniejszy niż ten standardowy :)




Składniki:  
  • 1kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula 
  • ząbek czosnku
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 małe marchewki
  • przecier pomidorowy 
  • śmietana 18% 
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • mąka - do obtoczenia wątróbki
  • olej lub smalec do smażenia


Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać, zetrzeć na oczkach. Wątróbkę umyć,dokładnie oczyścić z białych błon, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące.  Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę, drobno posiekany czosnek, a następnie dodać  startą marchewkę, podsmażyć całość. Przełożyć do osobnego garnka, a na patelnię po smażeniu cebuli przełożyć obtoczone w mące wątróbki, podsmażyć z obu stron. Po podsmażeniu wątróbki przełożyć do niej wcześniej usmażoną cebulę i marchewkę. Podlać całość wodą, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Próżyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania, dodać pokrojonego w paseczki ogórka kiszonego  oraz śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Gdyby sos był za gęsty, uzupełnić wodą. Podawać na gorąco z bagietką lub ziemniakami.



7 komentarzy:

  1. Super pomysł na wątróbkę, muszę taki wypróbować bo właśnie zawsze smażyłam ją z cebulką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam przepis, wątróbka w sosiku ciemno-pomidorowym zadowoli nawet tych, którzy mają na nią "długie zęby" jak to się mawia :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Fajny przzepis ale co z tą cebulą i marchewką pózniej? dodajemy do całości czy w ogole nie używamy?

      Usuń
    3. oo.. faktycznie, trafne spostrzeżenie, dziękuję za podpowiedź.Cebulę wraz z marchewką przekładamy oczywiście do podsmażonej wątróbki, już precyzuję przepis :)) pozdrawiam

      Usuń
  2. Zdecydowanie zbyt rzadko siegam po watrobke - tak dlugo jej nie lubilam, ze chyba po prostu o niej zapominam :) Podoba mi sie ta wariacja na jej temat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja przyrządzam ją przeważnie raz w m-cu, i nie dlatego, że uwielbiamy jej smak, ale bardziej ze względu na to, że jest zdrowa, a przyrządzenie jej zajmuje zaledwie 30 min :) dlatego też szukam jak to fajnie określiłaś "wariacji" na jej temat... pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Celinka
      Witam
      Właśnie przyrządziłam jest pyszna mojej rodzince smakowała zlupelnie inna niż tradycyjna tylko z cebulką .
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF