Szukaj na blogu

piątek, 31 stycznia 2025

DROŻDŻOWE MINI BUŁECZKI Z BUDYNIEM




Składniki: na ok 25 bułeczek 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 cukier wanilinowy o wadze 16 g.
  • szczypta soli
  • budyń ugotowany w trochę mniejszej ilości mleka niż przewiduje opakowanie - do nadzienia lub jeśli wolimy np. powidła śliwkowe
  • 1 roztrzepane jajko - do posmarowania bułeczek 
Dodatkowo na polewę:

100 g białej czekolady roztopionej w odrobinie mocno ciepłej śmietanki 30% + sproszkowany smoczy owoc (powder dragon fruit).

Wykonanie: 


Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Kiedy drożdże podrosną do zaczynu dodać resztę cukru, cukier wanilinowy, mąkę, sól, roztopione ciepłe masło, jajko oraz żółtka. Całość mieszać za pomocą robota kuchennego z hakiem, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie zagnieść i podzielić na kilka części. Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm i wykrawać kółeczka. Do środka każdego nakładać łyżeczkę budyniu. Sklejać dokładnie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Piec przez 15 minut do lekkiego zrumienienia. Wystygnięte polukrować lub oblać polewą. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF