Delikatne ciasto krucho-drożdżowe, które rozpływa się w ustach, do tego kremowy pasztet i chrupiące brzegi… brzmi niepozornie, ale smakuje obłędnie!
Dlaczego warto je zrobić?🔸 Ciasto jest miękkie, maślane i bardzo łatwe w przygotowaniu🔸 Pasztet świetnie komponuje się z delikatnym ciastem🔸 Możesz je podać na ciepło lub zimno – zawsze smakują świetnie!
Składniki na ok 30 szt:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 30 g smalcu
- 2 łyżki śmietany ukwaszonej 12%
- 1 żółtko
- 20 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
U mnie kawałek pasztetu drobionego, pokrojony na małe kawałeczki.
Do posmarowania:
1 zółtko roztrzepane z odrobiną mleka
Drożdże rozkruszyć, dodać pół łyżeczki cukru, śmietanę. Wymieszać dokładnie. Mąkę wysypać na blat, zrobić w niej dołek i dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Następnie dodać żółtko, śmietanę, sól i rozpuszczone drożdże ze śmietaną. Siekać nożem do momentu, aż składniki zaczną się łączyć, wtedy rękami zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce ok 1 godz.
Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko, pokroić na równe kwadraty. Na każdym położyć kawałek pasztetu. Złożyć w trójkąt. Docisnąć brzegi widelcem.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Posypać sezamem/kminkiem/czarnuszką lub siemieniem lnianym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st na 15 min (do lekkiego zezłocenia).
_imgupscaler.ai_Beta_2K.jpg)








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz