Szukaj na blogu

wtorek, 16 grudnia 2025

ROŻKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z PASZTETEM

Delikatne ciasto krucho-drożdżowe, które rozpływa się w ustach, do tego kremowy pasztet i chrupiące brzegi… brzmi niepozornie, ale smakuje obłędnie!
Dlaczego warto je zrobić?
🔸 Ciasto jest miękkie, maślane i bardzo łatwe w przygotowaniu
🔸 Pasztet świetnie komponuje się z delikatnym ciastem
🔸 Możesz je podać na ciepło lub zimno – zawsze smakują świetnie!



Składniki na ok 30 szt:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 30 g smalcu
  • 2 łyżki śmietany ukwaszonej 12%
  • 1 żółtko
  • 20 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

U mnie kawałek pasztetu drobionego, pokrojony na małe kawałeczki.

Do posmarowania:
1 zółtko roztrzepane z odrobiną mleka 

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać pół łyżeczki cukru, śmietanę. Wymieszać dokładnie. Mąkę wysypać na blat, zrobić w niej dołek i dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Następnie dodać żółtko, śmietanę, sól i rozpuszczone drożdże ze śmietaną. Siekać nożem do momentu, aż składniki zaczną się łączyć, wtedy rękami zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce ok 1 godz.
Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko, pokroić na równe kwadraty. Na każdym położyć kawałek pasztetu. Złożyć w trójkąt. Docisnąć brzegi widelcem.



 Ułożyć na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Posypać sezamem/kminkiem/czarnuszką lub siemieniem lnianym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st na 15 min (do lekkiego zezłocenia).








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF