Bananowiec - to pyszne ciasto bez pieczenia, kt贸re powsta艂o z potrzeby wykorzystania nadmiaru banan贸w w domu 馃構
W艂a艣ciwie znane mi od lat ... uuu, pewnie 30? Pami臋tam jak mieszkaj膮c w PL by艂a "moda" na to ciasto, tylko mas臋 wylewa艂o si臋 na cienki biszkopt. Tak wi臋c przepisu nie odkry艂am, tylko odkopa艂am go po latach 馃槂 Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, i bardzo smaczne. Delikatne, nie mocno s艂odkie, no i mega pachn膮ce bananami. Mo偶emy wyla膰 je tak jak wspomnia艂am na biszkopt, albo na herbatniki lub biszkopty, albo zrobi膰 zwyczajnie bez spodu. U mnie na g贸rze ciasta jako wyko艅czenie jest cienka warstwa serowa, co te偶 by艂o improwizacj膮 (zalegaj膮cy w lod贸wce serek homo 馃槈), ale fajnie smakuje zalane tylko sam膮 galaretk膮.
Sk艂adniki: (foremka 24 cm x 24 cm)
Masa bananowa:
- 6 dojrza艂ych banan贸w
- 500 ml 艣mietanki 30% lub 36% mocno sch艂odzonej
- 2 艂y偶ki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe + 300 ml gor膮cej wody (mog膮 te偶 by膰 np pomara艅czowe, masa b臋dzie mia艂a wtedy 艂adniejszy odcie艅 馃槉 )
Warstwa serowa:
- 1 serem homogenizowany waniliowy o wadze 150 g
- 1 galaretka cytrynowa + 250 ml gor膮cej wody
Dodatkowo:
ok 100 g herbatnik贸w
2 galaretki rozpuszczamy w 300 ml gor膮cej wody, odstawiamy do wystudzenia. Banany blendujemy (mo偶emy te偶 podusi膰 je widelcem). Sch艂odzon膮 艣mietank臋 krem贸wk臋 ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, mus bananowy oraz wystudzon膮 galaretk臋 (mo偶e by膰 p艂ynna). Ubijamy chwil臋, tylko do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Foremk臋 wyk艂adamy 艣ci艣le herbatnikami jeden przy drugim. Na herbatniki wylewamy bananow膮 mas臋. Wstawiamy do lod贸wki. W czasie ch艂odzenia przygotowujemy sobie g贸r臋 ciasta.
1 galaretk臋 rozpuszczamy w gor膮cej wodzie, studzimy. Zimn膮 (mo偶e by膰 p艂ynna) dodajemy do serka waniliowego. Mieszamy ca艂o艣膰 r贸zg膮, do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Serow膮 mas臋 wylewamy na zastygni臋ty bananowy mus, i ponownie wstawiamy do lod贸wki, do zastygni臋cia.
Wygl膮da bardzo smacznie i pi臋knie si臋 prezentuje z tymi kuleczkami. Chyba si臋 skusz臋 i go zrobi臋. 馃槉
OdpowiedzUsu艅Polecam! Je艣li tylko lubisz smak i aromat banan贸w - b臋dzie Ci smakowa艂o 馃槉
Usu艅Helenko, jak kroisz takie ciasta, 偶e wychodz膮 takie r贸wniutkie kawa艂ki?
OdpowiedzUsu艅Ha ha Marzyniu, niekt贸re ciasta mo偶na pokroi膰 idealnie, ale nie wszystkie :-)))
Usu艅Najcz臋艣ciej wszystkie "brzegi" s膮 do mojej konsumpcji, a te 艂adniejsze, 艣rodkowe kawa艂ki s膮 na potrzeby "internet贸w" :-)))
No i wygada艂am tajemnic臋 ;-))))
Helenko ja te偶 tak robi臋 馃槅
Usu艅I kolejny cudowny deser. Smacznie i bez pieczenia. Ja te偶 cz臋sto robi臋 tego typu ciasto gdy mam za du偶o banan贸w, albo chlebek bananowy no i najpro艣ciej jak si臋 da czyli koktajl owocowy z bananami 馃槈
OdpowiedzUsu艅I Twoja cudna zastawa znowu mnie zachwyca 馃グ
Udanego weekendu 馃グ
Dzi臋kuj臋 bardzo Moniko馃槉 Chlebek bananowy te偶 bardzo lubi臋, i ... chyba nawet nie mam jeszcze przepisu na blogu 馃槈 Oj tyle ciast chcia艂oby si臋 upiec tylko czasu wci膮偶 brak.
Usu艅Dobrego weekendu i dla Ciebie kochana!