Szukaj na blogu

środa, 3 września 2025

KLOPSY Z TUŃCZYKA I JAJEK

Potężna ilość białka w pysznym wydaniu 😍
Nawet mój mięsożerny Mąż stwierdził: ale one są pyszne! 
Gorąco polecam kochani, zarówno na ciepło - jako danie obiadowe, ale  kotleciki są równie pyszne także na zimno np. na kanapkę 😍👌
Podałam je z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i fasolki szparagowej z bułką tartą. 




Składniki na 12 szt:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • kawałek papryki czerwonej i żółtej drobno posiekanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki prażonej cebulki lub 1 mała cebulka podsmażona na maśle
  • bułka tarta do panierowania
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • suszony czosnek
  • słodka papryka
  • olej do smażenia
  • posiekana zielenina (koperek, natka lub szczypiorek)
Wykonanie:


Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce lub po prostu podusić widelcem. Dodać prażoną lub podsmażoną cebulę, pokrojone drobniutko papryki, sól, pieprz, słodką paprykę, suszony czosnek, zieleninę, wbić surowe jajko i wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF