Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię gotowane mięso. Chyba nawet bardziej niż smażone. Dlatego taki obiad jak dziś to dla mnie istny rarytas smaku 😃😍 Pyszna, soczysta pierś z kurczaka + aromatyczny, warzywny sos ... to niebo w gębie! Nie tylko smaczne, ale i zdrowe. 👌
Polecam gorąco!
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mała 200 g puszka groszku konserwowego
- sól
- pieprz
- suszony czosnek
- śmietana 18%
- mąka - do zaciągnięcia sosu
- zielenia (natka, koperek lub szczypiorek)
- kilka kulek ziela angielskiego
W lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego gotujemy bulion warzywny z dowolnych warzyw. Kiedy warzywa są miękkie wyjemujemy je z bulionu, a na wrzący wkładamy pierś z kurczaka. Gotujemy ją 20 - 30 minut, w zależności od wielkości. Ugotowaną wyjmujemy, a bulion zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody. Gotujemy na małym ogniu chwilę, po czym dodajemy do sosu zahartowaną śmietanę. Warzywa, na których gotował się bulion kroimy w kostkę, i wrzucamy do sosu. Dodajemy też groszek konserwowy. Doprawiamy do smaku. Do gorącego sosu przekładamy ugotowaną wcześniej pierś.
Ja też lubię gotowane mięso, ale jeśli chodzi o kurczaka to wolę gotowaną nóżkę. A Twój sos skradł moje kubki smakowe 😁
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego po świętach 🙂🪻🪷
Dziękuję, wzajemnie! 😍🌞
UsuńJa też najbardziej lubię nóżki kurze z rosołu (i jeszcze obgryźć szyjkę :-D), ale i na pierś będę się musiała przestawić, bo moja pani doktor uważa, że mam za wysoki cholesterol. To na pewno przez upodobanie do smażonego wieprzka :-DD
OdpowiedzUsuńTen podwyższony cholesterol to chyba zmora naszego wieku. Ja mam wyniki pokazowe, tylko chlesterol na granicy normy. No ale cóż ... kocham pasztety, salcesony, drobiową skórkę itp wynalazki 🤦♀️, które nie pomagają w jego obniżeniu.
Usuń