Szukaj na blogu

wtorek, 15 maja 2018

KLOPSY Z KASZANKI

Kaszanka to wg mnie wciąż niedoceniony przez większość przysmak. Zazwyczaj jemy jej najwięcej w sezonie grillowym, a potem znowu zapominamy o niej na długie miesiące ... a szkoda, bo jest to produkt tani, a z kupiona u dobrego rzeźnika kaszanki możemy wyczarować naprawdę fajne potrawy. 
Dziś u mnie po raz pierwszy kaszanka w innej odsłonie - pod postacią kotletów (klopsów). 
Wyszło tak smacznie, że mąż zażyczył sobie już w niedalekiej przyszłości powtórki 👌




Składniki:

  • kilka kaszanek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1-2 całe jajka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • bułka tarta


Wykonanie:

Kaszankę wyjąć z osłonki, pokroić na plasterki włożyć do miski. Następnie dodać  jajka, drobno posiekaną cebulę (można ją przesmażyć na złoty kolor) i namoczoną wcześniej w mleku kajzerkę. Masę doprawić solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Lekko wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.




4 komentarze:

  1. intrygujące połączenie, ciekawy jestem jakie są w smaku :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, jeśli tylko lubisz "kaszankowe" smaki ;-))) Pozdrowionka.

      Usuń
  2. Nie uwierzysz, ale wlasnie zrobilam na obiad. W lodowce mialam akurat 3 kaszanki i przygotowalam 6 nieduzych kotlecikow. Naprawde fajna potrawa. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super Aniu, mam nadzieję, że podzielasz moje zdanie i obiadek smakował :-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF