Szukaj na blogu

piątek, 20 kwietnia 2018

KALAFIOROWA Z GRZANKĄ I JAJKIEM W KOSZULCE

Tym razem klasyczną zupę kalafiorową podałam z grzanką i moim ukochanym jajkiem w koszulce. Rewelacyjne zestawienie smaków .... 





Składniki:
  • 1 mały kalafior  
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  •  słodka śmietana  18%
  • 1 porcja rosołowa  
  • sól  
  • koperek

+ grzanka chleba z jajkiem w koszulce


  • Wykonanie:

  • Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora. Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, posypujemy koperkiem. 

  • Jajko w koszulce:
  • Małe kokilki wykładamy folią spożywczą. Smarujemy ją olejem i do każdej wbijamy 1 jajko. Delikatnie solimy i pieprzymy. Folię zakręcamy dokładnie i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy 3 minuty (czas gotowania zależy od wielkości jajek). Po ugotowaniu delikatnie ściągamy folię. 











7 komentarzy:

  1. Witam.Bardzo fajny pomysł z jajkami.Pani Helenko,czY można jajka zrobić w filizankach.


    Jak głęboko zanurzamy w wodzie.Pozdrawiam Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Olu. Filiżanka w tym wypadku służy nam tylko do "podtrzymania" jajka, kiedy zawijamy je w folię spożywczą, aby było wygodniej. Jajka gotujemy w samej folii (bez filiżanek). Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dziękuję i Pozdrawiam.Ola.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafiorowa kojarzy mi się z wiosną :) Pyszna, lekka zupa :) Ale zrobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. This blog was... how do you say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me.
    Thanks!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF