Szukaj na blogu

piątek, 26 września 2014

OMLET FRANCUSKI Z GROSZKIEM

Moje ukochane jajka tym razem pod odsłoną omletu z groszkiem. 
Prosto, sycąco i smacznie :)




Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki groszku
  • sól
  • pieprz



Wykonanie: 



Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki masła. Do miski wbić jajka, posolić, popieprzyć, rozbić je widelcem. Wlać masę jajeczną i smażyć omlet z jednej strony ( spód ma być lekko zrumieniony, a wierzch lekko ścięty). Wierzch omletu posypać groszkiem, patelnię przykryć pokrywką i dosmażyć górę  jeszcze chwilę. Po usmażeniu zsunąć omlet na talerz, składając go przy tym na połowę.





wtorek, 23 września 2014

UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Jest jesień. 
Są śliwki. 
Jest ciasto ze śliwkami ❤



Składniki: (blaszka o wymiarach 28 cm x 19 cm)
  • 2 szklanki mąki (340 g)
  • 200 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru (ok 300 g)
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • śliwki lub inne sezonowe owoce

Wykonanie:


Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić  z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło, ciągle ubijając mikserem na najniższych obrotach. Gęstą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temp.180st.





Smaczna Jesień

poniedziałek, 22 września 2014

FILET Z KURCZAKA W SOSIE Z CHORIZO. Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Warzywny sos, z dużą ilością papryki, cebuli, pieczarek oraz pikantnym chorizo wspaniale komponuje się z delikatnym filetem z kurczaka. 
To połączenie to strzał w 10-tkę - przynajmniej dla naszych kubków smakowych 😎



Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 200 g pieczarek
  • 1 krótka laska kiełbasy chorizo (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik)
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • słodka i ostra papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • łyżka mąki
  • łyżka śmietany 18%



Wykonanie: 


Z każdej piersi odcinamy tzw. filecik i kroimy ją wzdłuż na 2 cienkie filety. Każdy kawałek solimy, pieprzymy, posypujemy obiema paprykami. Wkładamy do lodówki, na czas przygotowywania składników do sosu. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w paski, chorizo w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy na nim z obu stron filety z kurczaka. Kiedy się zrumienią, przekładamy je na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę - na końcu pieczarki. Na podsmażonych warzywach układamy filety, całość zalewamy wodą (ok 2 szkl.) dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy (do smaku) i dusimy ok 30 minut. Na koniec doprawiamy wg uznania solą, pieprzem i szczyptą cukru. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, a takiego nie lubimy zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w wodzie. Jeśli wolimy rzadkie sosy, tą czynność pomijamy. Uwieńczeniem będzie łyżka śmietany (u mnie ukwaszonej) i posiekany koperek.




piątek, 19 września 2014

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM

Mięciutkie, puszyste z pysznym nadzieniem budyniowo-owocowym ...
takie właśnie są te drożdżówki. Zjesz jedną i za chwilę masz ochotę na 
kolejną ...




Składniki (na około 12 -13 sztuk):
  • 500g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła
Ponadto:
dowolne owoce, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy  posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.






środa, 17 września 2014

SPAGHETTI Z CZERWONĄ CEBULĄ I KIEŁBASĄ

Obiad w 15 minut. Dosłownie. 
Na pierwszy rzut oka raczej skromny, żadnej wysady ... makaron, czerwona cebula, kabanosy drobiowe i duużo natki pietruszki. 
Skromnie ale jakże  pysznie! 
Czasami, nie warto ... komplikować sobie życia :))



Składniki:
  • ugotowany makaron (dowolny)
  • 2 czerwone cebule
  • kiełbasa (u mnie 3 kabanosy drobiowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • odrobina posiekanej bazylii
  • olej/masło klarowane
Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oleju/maśle klarowanym pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy jest już odpowiednio miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną wędlinę. Mieszamy i smażymy kolejne 10 minut. Na koniec wrzucamy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy, aby dokładnie połączył się z zawartością patelni, posypujemy posiekaną natką i bazylią i ... zjadamy ze smakiem :))




poniedziałek, 15 września 2014

WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM

Pewnie każda pani domu ma swój "żelazny" przepis na rosół :)) 
U mnie najczęściej na stół trafia rosół typowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim z dodatkiem wołowiny. 
Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka!





Składniki:

  • szponder wołowy
  • udka z kurczaka
  • marchew
  • pietruszka
  • seler (wraz z liśćmi)
  • por
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:


 Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy  do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu mięso oddaje swój aromat wodzie podczas gotowania, tworząc bulion.
Wodę z mięsem zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godziny. Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz warzywa. Sprawdzamy też czy kurczak nie jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go, a resztę składników gotujemy na malutkim ogniu kolejne 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy  rosół osiągnął już zamierzony smak. Zestawiamy go z ognia, przecedzamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, u mnie obowiązkowo w rosole ląduje pokrojona marchewka. 


piątek, 12 września 2014

PROSTA SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI

Ta surówka nie dosyć, że jest prosta i pyszna, do tego jeszcze bardzo zdrowa. Bo rzodkiew zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. 
Korzystne działanie ma  również na nasz układ trawienny. 
Jest niskokaloryczna , soczysta i  pyszna w smaku.
Przepis na surówkę jest bardzo prosty: rzodkiew starłam na dużych oczkach, podobnie jak marchew, kawałek czerwonej papryki pokroiłam w kostkę.  Ponadto dodałam kawałek pora (białą część), sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku, koperek oraz łyżkę jogurtu greckiego. 
Pychota!!!





Smaczna Jesień
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF