Szukaj na blogu

piątek, 12 lipca 2013

POWRÓT DO SZKOŁY CZYLI KOTLECIKI Z JAJEK

Kotleciki z jajek - na piątkowy obiad jak znalazł! :-) 
Lubiane chyba przez wszystkich, i znane od czasów ... przedszkola!
 Kiedy nie mam pomysłu (albo zbyt dużo czasu) na bardziej wymyślny obiad robię właśnie klopsy z jajek. Robię ich zawsze całą górę, bo lubimy wszyscy i na zimno i na ciepło.
 Banalne, ale jakże smaczne danie :))




Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych
  • 1 jajko surowe
  • koperek lub natka
  • 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej
  • cebula
  • bułka tarta
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić wraz z wyciśniętą bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę,sól,pieprz,koperek,wbić surowe jajko i  wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, z ziemniakami i sałatą - jak u mnie :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF