Szukaj na blogu

środa, 24 kwietnia 2013

CIASTO Z KASZĄ MANNĄ I ANANASEM

Potrzeba jest matką wynalazku... mawiają .
I tak było w tym przypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! 👀  Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło 😅 Zostałam więc  bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś słodkiego 🍰
Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki.
Wybór padł na ciasto brzoskwiniowe z kaszką manną, które znalazłam na blogu TUTAJ i TUTAJ
Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta , które w smaku troszkę przypomina trochę sernik.


Składniki na ciasto:(na tortownicę o średnicy 24 cm)

- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g zimnego posiekanego masła
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.

Składniki na wypełnienie:
- 1/2szkl kaszy manny
- 1 opakowanie budyniu  śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- aromat waniliowy lub cytrynowy
- 250 g kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 500 ml mleka
- 1 puszka ananasów

- łyżka pokruszonych płatków migdałów - do posypania wierzchu ciasta

Wykonanie:

Ananasy osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Odlać 1/2 szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń i kasze manną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać resztę mleka z budyniem i kaszą i  mieszać energicznie, aby się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Gotować chwilę do zgęstnienia, przestudzić. Powstała masa z kaszki jest bardzo gęsta.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodawać po trochu do wystudzonej kaszki i ubijać mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy.. Na koniec dodać pokrojone ananasy i całość wymieszać. Tortownicę ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Naszym kruchym ciastem wyłożyć dno i boki, do połowy wysokości. Na to wylać masę. Wierzch posypać pokruszonymi płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 175 st. C, przez 1 godzinę. 
Przed podaniem schłodzić.







PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI

Z kapusty pekińskiej zazwyczaj robimy różnego rodzaju surówki... no bo co tu innego wymyślić? A ja mając w lodówce niewykorzystane 2 główki pomyślałam, że może tak "spłodzić" pekiński bigosik? :)
 jest wędlina, są pieczarki, jest przecier... co więcej trzeba? 
Wymieszać smaki - nic więcej!
 A więc do dzieła!


Składniki:

  • 3szt kapusty pekińskiej
  • 2 kiełbasy podwawelskie lub inna wędlinka zalegająca w lodówce
  • pomidory w puszce lub przecier pomidorowy
  • 1 marchew 
  • 30 dkg pieczarek
  • cebula lub 1 por
  • sól 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz 
  • papryka słodka i ostra
  • koper 



Wykonanie:

  • Kapustę szatkujemy, następnie wlewamy około szklanki wrzątku i gotujemy.
  • Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę  kroimy w kostkę. Razem z marchewką i pokrojonymi pieczarkami podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Całość smażymy ok 15minut.
  • Następnie dorzucamy wszystko do kapusty, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól,paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy i  dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy z pieczywem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF