Chyba nie ma łatwiejszego sernika do wykonania niż ten z serków homogenizowanych. Nie trzeba do niego miksera, wystarczy dosłownie miska i kuchenna rózga. Ale to, że jest szybki i prosty do wykonania nie znaczy wcale, że jest mniej smaczny od tych tradycyjnych 😉 Jest mega delikatny, ma gładką strukturę i nie opada praktycznie wcale. Udaje się każdemu i zawsze 😍 Ze względu na tę prostotę wykonania, no i oczywiście także na smak bardzo lubię go piec. Zmieniam tylko owoce, czasami (tak jak w tym przepisie) posypuję kruszonką, albo odpuszczam kruszonkę, a ciasto ozdabiam polewą np z białej czekolady. Bo przecież z każdym przepisem jest tak, że możemy go zawsze dowolnie modyfikować, i za każdym razem mieć trochę inne ciasto 😋👌
Tym razem sernik upiekłam w moją ukochaną czarną porzeczką.
Uwielbiam jej kwaskowy smak w ciastach! 👌
Składniki: (tortownica 24 cm)
- 1.30 kg serka chomogenizowanego waniliowego
- 2/3 szkl cukru
- 5 jajek
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru o wadze 40 g każdy
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- dowolne owoce: u mnie 350 g mrożonej czarnej porzeczki
Kruszonka z tego przepisu
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy za pomocą rózgi, dokładnie - do połączenia się składników. Uzyskana masa serowa jest raczej rzadka, to jest prawidłowe. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na wierzch układamy owoce. Jeśli korzystamy z mrożonym, nie rozmrażamy ich wcześniej. Owoce posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy 1.5 h. Sernik nie wyrasta mocno, ale też nie opada. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 30 minut.
Całkowicie wystudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz