I znowu zapraszam na proste ciacho bez pieczenia. Bo nie zawsze ma si臋 ochot臋 na d艂ugie stanie w kuchni i skomplikowane wypieki 馃槈 Ciasto jest pysznie delikatne, lekkie, cytrynowe, i nie jest zbyt s艂odkie.
Bardzo lubi臋 cytrynowe smaki w cie艣cie, s膮 takie orze藕wiaj膮ce, i idealnie sprawdzaj膮 si臋 latem 馃憣
Sk艂adniki: (na form臋 24 cm x 24 cm)
- ok 100 g dowolnych herbatnik贸w
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szklanki gor膮cej wody
- 500 ml 艣mietanki 30%
- 2 艂y偶eczki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 banan (mo偶na pomin膮膰)
- 2 galaretki cytrynowe do zalania owoc贸w
- 600 ml gor膮cej wody
Wykonanie:
Dwie galaretki rozpuszczamy w dw贸ch szklankach wrz膮tku i pozostawiamy do przestygni臋cia.
Sch艂odzon膮 w lod贸wce 艣mietank臋 ubijamy z cukrem pudrem mikserem na sztywno. Dolewamy powoli ostudzon膮, ale wci膮偶 p艂ynn膮 galaretk臋. Ubijamy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Form臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Na sp贸d uk艂adamy herbatniki. Na nie wylewamy cytrynow膮 mas臋. Wyr贸wnujemy. Wstawiamy do lod贸wki.
Plasterki baban贸w uk艂adamy na st臋偶onej masie. Zalewamy galaretk膮 (2 galaretki rozpuszczone w 600 ml wody). Ponownie wstawiamy do lod贸wki.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz