Pyszne, mięciutkie, puszyste ... nie przesłodzone. Fajnie zachowany balans między lekko winnym jabłkowym nadzieniem, a słodką, maślaną kruszonką. Nie sposób się od nich oderwać ... 😊 No i ten zapach!
Jako nadzienia możemy użyć nie tylko prażonych jabłek, jagód, malin czy innych owoców, ale i np. powideł czy nutelli (wersja dla fanów bardziej słodkich ciast).
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 4 czubate łyżki cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 75 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- prażone jabłka do nadzienia
- kruszonka z tego przepisu
Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nienaciętą część nakładamy prażone jabłka (bądź smarujemy nutellą).
Składamy do środka najpierw prawą, nienaciętą stronę, a na nią lewą - ponacinaną w paski. Wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 25 minut.
Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-))
UsuńSuper wyglądają te drożdżowe bułeczki, naszła mnie ogromna ochota, żeby je przyrządzić :P
OdpowiedzUsuńPrzyrządź koniecznie :-)))
UsuńAleż musiały pysznie smakować! a to zdjęcie w kwiatuszkach po prostu sliczne :)
OdpowiedzUsuńByły bardzo smaczne :-) Dziękuję Asiu.
Usuń