Szukaj na blogu

sobota, 26 lipca 2014

PLACEK WŁOSKI

Danusia - z bloga, z którego  "skradłam" przepis (oryginał tutaj) nazwała to ciasto "jadą goście" i nazwa pasuje w tym przypadku  w 100%!  
Ciasto jest nie tylko pyszne, ale bardzo proste i szybkie do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki. 
Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą 👌 
Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane! 
Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego pysznego ciacha.



Składniki:
  • 6 dużych jabłek
  • 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy włoskie + 1/4 rodzynki)
  • 3 całe jajka
  • 2 szkl mąki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
Polewa:
  • 100g płatków migdałów
  • 1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę)
Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.


 Pieczemy w temp 180st ok 40 minut.
Po wystudzeniu polewamy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów (moja wersja), polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.



I moja wersja z 2024 roku.
Trochę inna polewa: roztopiona biała czekolada (100g) w ciepłej śmietance 30% (80ml).







23 komentarze:

  1. Świetny przepis, aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że nie tylko ja lubię prostotę :) bo przepis podoba się wielu osobom. I fajnie. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Witam
    robię prawie identyczne ciasto, ale dodaję jeszcze 1/2 szklanki oleju... czy to jest zupełnie bez tłuszczu?
    Pozdrawiam Almanka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zupełnie bez tłuszczu! Podeszłam z pewną ... dozą nieśmiałości, ale kiedy upiekło się rewelacyjnie uwierzyłam, że tłuszcz jest zbyteczny :)) I dobrze. Pozdrawiam

      Usuń
  3. MMmmmmm...chętnie poczęstujemy się do porannej kawy ;);) i te piękne talerzyki.
    U nas to ciasto pod nazwą "Amerykańska szarlotka" <3 <3
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się, częstuj ... kawkę też zrobię ... pozdrawiam ...

      Usuń
  4. Dopisz ilość mąki...a ciacho super. Piekłam gdy tylko pojawiło się u Danusi, jest rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  5. o sorki, jest mąka...to nie wiem czemu na Fb tak pytają o nią

    OdpowiedzUsuń
  6. Helenko, bardzo Ci dziękuję za skorzystanie z przepisu. Jesteś kochana.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie udanego weekendu. U nas znowu upały, na co nie jestem kompletnie odporna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu u nas kolejny upalny tydzień, i... też już wysiadam :( zaczynam tęsknić za chłodem i deszczem. Takiego upalnego lata nie było podobno w UK od 40 lat! Tobie również spokojnego weekendu i może w końcu już nie tak upalnego? :)

      Usuń
  7. Helenko, ciasto cudowne...zastawa ach..... :)))), zabieram wszystko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada pysznie: http://kingapawlikowska.blogspot.com/, u mnie placek bez cukru :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie z tymi migdałami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Często takie robię. Nauczyłam się od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. orzechy są tłuste więc i bez oliwy wyjdzie dobre :) robię takie od lat ale bez kajmaku i rodzynek

    OdpowiedzUsuń
  12. u nas ten placek nosi nazwe placek amerykanski:) co region to inna nazwa:P

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam to ciasto z lekką obawą ale muszę stwierdzić, że jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A co można dać zamiast migdałów?? Nie przepadam za migdałami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko możesz zostawić na górze sam kajmak (ale będzie wtedy się trochę kleiło), albo posypać go delikatnie wiórkami. Możesz też np. polać ciasto polewą czekoladową lub po prostu posypać cukrem pudrem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF