Szukaj na blogu

czwartek, 3 kwietnia 2025

MALINOWE DOMOWE CZEKOLADKI

Mnogość wszelakich silikonowych foremek, które można kupić w sklepach czy to stacjonarnych czy intenetowych, powoduje, że głowa pełna jest zaraz pomysłów jak je wykorzystać 😍😎 U mnie już pół szuflady takich "przyda się" foremek 😂 Nie powstają z nich jakieś specjalnie wymyślne desery, ale np. taka przerobiona czekolada fajnie wyglądają i smakują lepiej, niż klasyczna biała czy mleczna.



Składniki:
  • 2 białe czekolady 
  • kilka kropli barwnika różowego
  • kilka kropli ekstraktu malinowego
  • maliny liofilizowane
Wykonanie: 


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodajemy do niej różowy barwnik spożywczy i ekstrakt malinowy. Mieszamy. Do dowolnych, silikonowych foremek wsypujemy trochę liofilizowanych malin i wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Odstawiamy do zastygnięcia, najlepiej do lodówki. 











1 komentarz:

  1. Super przepis. Bardzo lubię takie czekolady i są też fajnymi dekoracjami na tort na przykład 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF