Szukaj na blogu

środa, 8 stycznia 2014

SAMO ZDROWIE CZYLI GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM

Mimo, że w Europie podroby wciąż robią furorę, przez nas bardzo często są wciąż niedoceniane z niewiadomych przyczyn. Może wynika to z naszych uprzedzeń i niewiedzy? 
A szkoda, bo podroby mają wiele zalet. 
Nie tylko niską cenę. Są też bogatym źródłem witamin  i składników mineralnych - szczególnie cynku i żelaza. Dostarczają nam także wartościowego białka. A przyrządzone w odpowiedni sposób są naprawdę smaczne! Dziś podaję przepis na gęsty gulasz z żołądków.
 Pycholec!


Składniki:
  • 1kg żołądków drobiowych
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 2 cebule
  • 200g pieczarek
  • olej
  • łyżka mąki
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • koperek
  • bulion warzywny
Wykonanie:

Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej wodzie ok 2 h.  Sprawdzamy po tym czasie czy są miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w paseczki. Cebulę siekamy. Smażymy na oleju.Kiedy się zezłoci dodajemy nasze pokrojone żołądki, pokrojone w paski pieczarki i pomidory z puszki. Dusimy całość ok 20 minut. Następnie  dolewamy, ok 2 szklanek bulionu. Zagotowujemy. Zaciągamy powstały sos  łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii  do smaku. Posypujemy koperkiem.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF