Proste ciasteczka z mojej ulubionej mąki krupczatki, która jest zdecydowanym faworytem do tego typu kruchych wypieków. Oprócz tego, że ciastka są pyszne, kruche i maślane fajnie również wyglądają - co cieszy oko 😍 Ciastka muszą być upieczone z dodatkiem prawdziwego masła o zawartości min.82% tłuszczu, i nie polecam stosowania do ich wypieku margaryny. To właśnie masło, mąka krupczatka i odpowiednie schodzenie ciasta są gwarancją, że ciasteczka będą rozpływały się w ustach 👍😍 Zaznaczę jeszcze, że ciastka nie są mocno słodkie, więc jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki możecie zwiększyć trochę ilość cukru pudru.
Składniki: na 25 ciastek
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła (min 82% tłuszczu, nie margaryna)
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło posiekane na kawałki oraz mąkę i śmietanę. Kiedy wszystkie składniki połączą się ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Wyrobione ciasto - podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, drugą zostawić jasną. Zagnieść. Uformować 2 kule, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na min 2 godziny. Takie kruche ciasto możemy przygotować sobie spokojnie poprzedniego dnia, a kolejnego już tylko wykończyć i upiec. Po schłodzeniu ciasta w lodówce każdą część rozwałkować na prostokąt. Pociąć na cienkie paski wzdłuż krótszego boku. Następnie pasek jasnego ciasta, skręcić z paskiem ciemnego ciasta i utworzyć kółko - jak na zdjęciu poniżej.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15 minut.
A ja jakoś zapominam o krupczatce, zazwyczaj do ciastek używam luksusowej,typ 550. Dzięki za przypomnienie.
OdpowiedzUsuńA co do ciastek to mega apetyczne są. Też kiedyś takie robiłam, nawet w wersji z lentylkami dla moich córuś.