Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18%
- cukier puder lub polewa - do ozdobienia rogalików
- powidła - do środka rogalików
Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut.
Narobiłaś mi smaku - na pewno skorzystam z przepisu po świętach bo bardzo lubię rogaliki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńa można z nadzieniem serowym?ja je wówczas zrobić (masę serową)
OdpowiedzUsuńPewnie, że można. Do zmielonego twarogu dodaj cukier, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny, żółtko - ilość cukru do smaku.
Usuń