Szukaj na blogu

środa, 16 października 2019

SZYBKI PIANKOWY SERNIK. Z BRZOSKWINIAMI i CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ

Bardzo szybki i prosty przepis na sernik, o delikatnej, wręcz piankowej strukturze. Robi sie go migusiem, i zaręczam, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które jak to się mówi potrafią przypalić wodę na herbatę 😎 
Przy robieniu korzystałam z miksera, ale jeśli nie posiadamy takowego sprzętu - i ze spodem, i z masą serową poradzimy sobie bez niego. 
Gorąco polecam!





Składniki na ciasto: (u mnie tortownica o średnicy 25cm)

  • 2  szklanki mąki
  • 160 g roztopionej margaryny 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 żółtka
Z wszystkich podanych  składników zagnieść kruszonkę. Całość podzielić na 2 części: większa posłuży za spód sernika, mniejszą posypiemy wierzch.

Masa serowa:

  • 1 kg serków dowolnych homogenizowanych waniliowych (osobiście polecam serki Rolmlecz, ale inne też mogą być)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g  roztopionej i schłodzonej margaryny (lub masła)
  • 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem
  • 4 białka 
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny + odrobina soku
dodatkowo: jeśli lubimy dowolne owoce (u mnie świeże brzoskwinie) 
Wykonanie:
Serki homogenizowane ubijamy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i  budyniem. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę (lub masło). Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, skórkę i sok z cytryny (lub aromat cytrynowy). Mieszamy całość łyżką. 
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasta wykładamy na spód, na to wylewamy delikatnie masę serową, układamy małe kawałki owoców, a następnie posypujemy  resztą ciemnego ciasta.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C. Jeśli będziemy mieli mniejszą tortownicę, proponuję wydłużyć o 10 minut czas pieczenia.  Po upieczeniu dobrze schładzamy, (sernik nie ma mocno ścisłej konsystencji) najlepiej w kilka godzin w lodówce. 
Wg mnie najlepszy jest na drugi dzień. 






11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki Krysiu. Nie jest ciężki i "mazisty" jak większość tradycyjnych serników z twarogu, ale też bardzo smaczny. No i ta prostota wykonania .... :-))

      Usuń
  2. Czekaj, coś jak ten Wandy wygląda, co też u Ciebie znalazłam i potem musiałam go ponad rok ciągle piec, bo wszystkim smakował w rodzince :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha dooobre :-)) Faktycznie bardzo podobny w wyglądzie do sernika Wandy, jednak składniki trochę inne. Suma sumarum - obydwa smaczne. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Nie ma się co śmiać :D. Ja eksperymentować z pieczeniem lubię, a tu ciągle ten sernik i sernik :D. Chyba z pięć jego wersji zrobiłam z nudów, w tym oreo.

      Usuń
  3. Jakie serki homogenizowane Pani uzywala ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, ja używałam Danio, ale jeśli masz możliwość kupić serki homogenizowane z Rolmlecza to polecam włanie te. Są bardziej gęste i lepsze gatunkowo :-))

      Usuń
  4. Witam Helenko. Wczoraj skomentowałam, ale widzę że gdzieś wcięło. Przymierzam się do tego sernika na weekend i w związku z tym mam pytanie. Piszesz...pół kostki margaryny lub masła, czy mam rozumieć, że masła 100 g, czy tyle samo co margaryny, czyli 125 g. U nas masło jest 200 gramowe. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Danusiu. Zaraz dopracuję przepis :-) Ja miałam masło - 100g. Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
    2. Dziękuję Helenko. Zaraz się biorę za ten sernik. Wczoraj kupiłam Danio. Miłego dnia i buziaczki przesyłam.

      Usuń
    3. Miłego dnia Danusiu :-) Mam nadzieję, że będziesz zadowolona z efektów :-) Buziaki!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF