Pyszny dodatek zarówno do obiadu jak i np. do mięsa na grilla.
Przez dodanie drobno startego selera naciowego i ogórka nasz jogurt zyskuje nieprzeciętny smak.
Składniki:
główka sałaty
na sos:
na sos:
- 1 mały 200g jogurt grecki
- szczypiorek,
- kawałek selera naciowego
- pół ogórki zielonego
- sól
- pieprz
- koperek
- 2 ząbki czosnku (jeśli nie tolerujemy - pominąć)
Wykonanie:
Ogórek zielony ścieramy na oczkach, odciskamy z nadmiaru wody, seler naciowy drobno kroimy - dodajemy do jogurtu, mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypior. Sałatę myjemy, delikatnie osuszamy, jeśli liście są duże, rwiemy je na mniejsze kawałki. Sałatę układamy w salaterce, polewamy naszym jogurtowym sosikiem. Jeśli mamy świeży koper - posypujemy po wierzchu.